Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

15. 03. 2018. 20:20 >> 20:45
3

BURIĆ SAOPŠTIO

Evo gdje je najveći rizik od poplava

Najveći rizik od poplava narednih dana biće u dijelu oko rijeke Bojane, Skadarskog jezera i Gornje Zete, odnosno u Nikšićkom polju, kazao je u Dnevniku RTCG meteorolog Dragan Burić. Nabitniji je faktor, kako kaže, Drim odnosno, akumulacije te rijeke.

On je saopštio da je hidrološki sistem malo opterećen, zemljište je zasićeno vodom, tako da će najveći dio padavinske vode oticati direktno u korita rijeka, i u akumulacije.

“Situacija je najrizičnija oko Bojane, na hidrološkoj stanici Fraskanjel vodostaj je bio 514 cm. Da bi se dostigao maksimum fali još oko 1,22 cm. Na Plavnici na jezeru, vodostaj je 388 cm, maksimum 588. Da bi se dostigao maksimum fali oko dva metra, a na stanici Duklov most na Gornjoj Zeti u Nikšićkom polju današnji vodostaj je bio 140 cm, da bi bio maksimum od 243 cm fali još 103 cm”, kazao je Burić.

Burić je naveo i da postoji rizik od poplava, na koji utiče nekoliko faktora.

“Prvo to je trenutno stanje, dakle hidrološki sistem je malo zasićen, drugo narednih dana se očekuju padavine koje će već sjutra početi, kišni period će trajati do ponedjeljka, biće kiše i u utorak, ali slabijeg intenziteta. Očekuje se u petak i subotu jak vjetar i to južnog smjera, jugo usporava oticanje Bojane, Bojana ima jako mali pad, a samim tim i pražnjenje Skadarskog jezera, i četvrti najbitniji faktor je sama rijeka Drim, odnosno, akumulacije koje se nalaze u Drimu, istočno od Skadra, prethodnih dana je bilo ispuštanja vode, narednih dana zbog padavina biće ispuštanja vode, to je neophodno, i sve će opet zavisiti koja najviše količina vode iz akumulacije će se ispustiti u Drim, a on jednim rukavcem utiče u Bojanu i to će naglo podići nivo vode u Bojani, samim tim na nivou Skadarskog jezera”, kazao je Burić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније