Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

15. 03. 2018. 15:30 >> 15:27

PODIZATI MEDIJSKE STANDARDE

Dobrovoljna samoregulacija - izraz zrelosti

Pojava novih digitalnih medija donijela je nove izazove, zbog čega je veoma važno razvijati samoregulaciju i pokušati da se profesionalni standardi u novinarstvu što više očuvaju i zaštite, poručeno je na pres konferenciji Medijskog savjeta za samoregulaciju.

Na konferenciji je predstavljen dio projekta “Izgradnja povjerenja u medije u Jugo-istočnoj Evropi”, koji finansira UNESCO, a realizuje Medijski savjet za samoregulaciju u saradnji sa ombudsmanima Vijesti, Monitora i Dana.

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ranko Vujović, kazao je da se projekat odnosi na podizanje profesionalnih i etičkih standarda u medijima u regionu i na razvoj samoregulacije i svega što se pod njom podrazumijeva.

“Ovaj dio projekta koji ćemo mi realizovati odnosi se na promociju Kodeksa novinara Crne Gore. Prije dvije godine je usvojen izmijenjeni i dopunjeni Kodeks novinara, ali mi do sada nismo imali sredstava da ga promovišemo, što je bilo neophodno, obzirom da se radi o vrlo bitnom dokumentu. Sada ćemo, uz ova sredstva koja nam je UNESCO dodijelio promovisati taj izmijenjeni Kodeks novinara”, rekao je Vujović.

On je kazao da su profesionalni i etički standardi u medijima veoma bitni i da je pojava novih digitalnih medija postavila nove izazove.

“Jako puno se danas govori o lažnim vijestima, alternativnim činjenicama i svim ostalim zloupotrebama na koje nailazimo u medijima. Zbog svega toga, samoregulacija i profesionalni standardi u medijima su dobili na značaju u posljednjem periodu. Zbog toga je jako bitno razvijati samoregulaciju i pokušati da se standardi što više očuvaju i zaštite”, ocijenio je Vujović.

Projekat će, kako je rekao, trajati nekoliko mejseci, i kampanja promocije Kodeksa će biti urađena preko društvenih mreža.

“Koristićemo Facebook, Twitter, Instagram i You Tube kao kanale kojima ćemo slati poruke o novom Kodeksu. U okviru ovoga projekta ćemo uraditi i dvije emisije, televizijsku i radijsku. Takođe će biti štampan i jedan promotivni letak koji ćemo dijeliti građanima, gdje će biti navedena osnovna načela Kodeksa”, najavio je Vujović.

Ombudsman Vijesti i Monitora, Paula Petričević, istakla je da smoregulacija koja je dobrovoljna predstavlja izraz zrelosti jedne medijske zajednice.

“Različiti modeli samoregulacije su prisutni i najbolja samoregulacija je ona koja funkcioniše, bez obzira na to koja je vrsta tijela u pitanju”, kazala je Petričević.

Prema njenim riječima, sloboda izražavanja je ključna vrijednost demokratskog društva, ali kako je dodala, nije apsolutna vrijednost.

“Ona je ograničena odgovornošću za rečeno. Odgovornost za rečeno normira i ovaj Kodeks. Njegova promocija značajno kasni za njegovim usvajanjem i zbog nedostatka sredstava, ali i zbog nekih drugih otvorenih pitanja koja su postojala, a koja smo u međuvremeno uspješno prevazišli”, navela je Petričević.

Ona je kazala da Kodeks jeste inoviran, ali da je od inovacija mnogo važnije da se on što više primjenjuje u budućnosti.

“Zbog toga smo i mi tu, a takođe akcenat je i na građanima, građankama, čitaocima i čitateljkama, koji treba da reaguju kad god misle da je neko od osnovnih načela Kodeksa bilo prekršeno”, poručila je Petričević.

Ombudsman dnevnog lista Dan, Ilija Jovićević, ocijenio je da bez etičkih normi nema profesionalnog novinarstva.

“Raduje me što su novinari i urednici Dana imali to u svakom momentu na umu, a moj dolazak na to mjesto je samo doveo do institucionalizacije procesa samoregulacije”, naveo je Jovićević.

On je pojasnio da Kodeks novinara javno definiše prava i obaveze novinara i istovremeno im, kako je dodao, daje uputstva kako da na najbolji mogući način obavljaju svoj posao u interesu javnosti.

“Taj interes javnosti leži u sprovođenju svih etičkih postulata koji su, bilo kroz opšta načela ili smjernice sadržani u našem Kodeksu”, objasnio je Jovićević.

Prema njegovim riječima online platforme drugačije pozicioniraju novinare.

“Ali sa stanovišta etičkih normi, mogu se tehnologije i tehnike koje novinari primjenjuju, i u sakupljanju podataka i u njihovom plasiranju, mijenjati ali suština profesije ostaje ista i ona se sastoji u funkciji vijesti, odnosno informacija i u značaju koje one imaju u životu ljudi”, istakao je Jovićević.

Informacija je stvorila demokratiju i koncept novinarstva je, kako smatra, teško odvojiv od koncepta stvaranja društva i kasnije demokratije.

“Zato je i svrha ove promocije da pospješimo poštovanje svega onoga što doprinosi unapređivanju svih demokratskih standarda, naravno uz poštovanje javnog interesa i opštih vrijednosti jednog društva. Ne kaže se bez razloga da je lice subjekat, a da je samo obavješteno lice građanin”, istakao je Jovićević.

On je pojasnio da je ombudsman “kućni oblik samoregulacije” koji se pokazao kao djelotvoran.

“Ombudsman kao riječ švedskog porijekla znači medijaciju. Prema tome, ja kao ombudsman Dana isključivo insistiram da se što je moguće više ide na medijaciju, jer se to pokazuje kao mnogo uspješniji način nego rješavanje postupaka putem žalbi”, objasnio je Jovićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније