Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

15. 03. 2018. 15:45 >> 15:42

APEL TRGOVCIMA

Obilježavati proizvode na Brajevom pismu

Savez slijepih Crne Gore pozvao je nadležne institucije da, poštujući Zakon o zaštiti potrošača, odnosno obavezu trgovaca da obilježavaju proizvode na Brajevom pismu, uvaže prava osoba oštećenog vida i izjednače ih sa ostalim crnogorskim potrošačima.

Savez slijepih, kako su kazali njegovi predstavnici, pune četiri godine vodi mukotrpnu borbu sa predstavnicima trgovaca i nadležnim institucijama, da se valjano sprovodi zakonska odredba Zakona o zaštiti potrošača, kojom bi Crna Gora trebalo da se ponosi i da bude primjer drugima, a ne da je lošom podzakonskom regulativom obesmišljava i sužava na štetu osoba oštećenog vida.

„Pozivamo sve subjekte u zemlji – trgovce, Ministarstvo ekonomije, Privrednu komoru (PKCG) i Upravu za inspekcijske poslove, da poštujući postojeću normu, uvaže i ispoštuju prava osoba oštećenog vida i izjednače ih sa ostalim crnogorskim potrošačima“, navodi se u saopštenju Saveza povodom Međunarodnog dana potrošača.

Naime, Pravilnik o listi i načinu obilježavanja proizvoda propisao je obavezu obilježavanja svega dva proizvoda i to tečnog deterdženta i šampona za kosu Brajevim pismom.

Savez slijepih je, kako se dodaje, i tako suženu listu proizvoda prihvatio i insistirao samo na primjeni propisanih odredbi.

„Međutim, predstavnici vodećih trgovačkih lanaca i PKCG uticali su na Ministarstvo ekonomije, koje je početkom prošle godine, sasvim netransparentno i maltene u 'tajnosti' donijelo novi Pravilnik, čije su odredbe sada izrazito diskriminatorske i loše za potrošače oštećenog vida“, precizira se u saopštenju.

Pravilnik je, kako su podsjetili, propisao obavezu samo za predstavnike megamarketa, čija je površina veća od 500 metara kvadratnih, da moraju obilježiti samo jednu petinu od proizvoda - tečni deterdžent i šampon Brajevim pismom.

„Na ovaj način su uslovili osobe oštećenog vida koje stanuju u manjim opštinama, u kojima i nema tako velikih marketa, da se izlažu dodatnim troškovima ukoliko žele kupiti proizvod koji je obilježen Brajevim pismom, čime je prvobitna namjera zakonopisca sasvim obesmišljena“, kazali su iz Saveza slijepih.

Isto tako, kako smatraju, uslovljavanje da se kupuju proizvodi čija je zapremina veća od pola litra, veoma jasno govori o diskriminatorskom odnosu države prema osobama oštećenog vida u odnosu na ostale potrošače koji nemaju oštećenje vida.

„Protiv toga treba i moramo da se borimo, kako mi kao nevladina organizacija (NVO), tako i ostale institucije u društvu čija je to obaveza i osnovna svrha postojanja“, dodaje se u saopštenju.

Savez je još prije godinu uputio Ministarstvu ekonomije novu inicijativu za izmjenu Pravilnika, od kojeg zahtijevaju poboljšanje trenutno važećih odredbi i njihovo usklađivanje sa Zakonom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније