Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 03. 2018. 18:24 >> 18:21

ODRŽIVE TEHNOLOGIJE

Osnivanje Instituta podržalo deset država

Inicijativa za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST ), primjer je centra izvrsnosti velikih razmjera, koji je podržalo deset država, saopštila je ministarka nauke, Sanja Damjanović.

Iz Ministarstva nauke je saopšteno da je Damjanović učestvovala na prvom panelu u okviru sastanka Donatorske podrške za Zapadni Balkan u Briselu, čiji je cilj predstavljanje ključnih reformi politika za Regionalni ekonomski razvoj i okupljanje perspektiva iz regiona, kao i eventualnih donatora za projekte koji imaju potencijala da u budućnosti pokrenu razvoj ovog dijela Evrope.

Damjanović je kazala da su centri izvrsnosti i dalje rijetki u ovom dijelu Evrope i da je jedna od ključnih smetnji razvoju tih modela u Crnoj Gori prevelika posvećenost univerziteta teorijskom aspektu, u odnosu na istraživanja, što nije slučaj u Zapadnoj Evropi.

“Iako je inicijalno SEEIIST trebalo da ima dva modela, nažalost trenutno je za nas to preveliki zalogaj i savjetovano nam je da prvobitno krenemo sa realizacijom jednog modela”, saopštila je Damjanović.

Ona je rekla da će to vjerovatno biti hadronska kancer terapija protonima i teškim jonima, što predstavlja najuspješniji način liječenja raka na svijetu.

“Ovako zamišljen istitut bio bi jedinstven, jer je planirano da čak 50 odsto aktivnosti bude posvećeno istraživanju, a 50 odsto liječenju pacijenata”, objasnila je Damjanović.

Ona je navela da je SEEIIST primjer centra izvrsnosti velikih razmjera, koju je već podržalo deset država, ne samo regiona, već i zemalja članica Evropske unije (EU).

“Istinska međunarodna saradnja, koju bi ovakav institut omogućio, ne bi značila samo napredak u oblasti nauke i istraživanja, već bi snažno uticala na cjelokupnu ekonomsku situaciju u regionu i povećala standard života”, kazala je Damjanović i dodala da je umanjila nezaposlenost i zaustavila odlazak talenata.

Ona je pozvala na snažniju podršku vlada regiona i navela da je taj vid aktivnosti ključan za dalje prepoznavanje i podršku projekta od EU i ostalih potencijalnih donatora.

Generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju, Goran Svilanović, kazao je da je važno fokusiranje na inicijative koje će napraviti istinsku promjenu u regionu i domino efektom uticati na razvoj ekonomije Jugoistočne Evrope.

Iz Ministarstva su saopštili da je Damjanović prisutne upoznala sa održivošću Instituta, ne samo kroz model liječenja pacijenata, već i kroz druge aspekte, poput samostalnog energetskog napajanja solarnim panelima.

Oni su naveli da time energetska efikasnost može biti promovisana na najbolji mogući način, kao što je učinjeno na primjeru sličnog projekta, SESAME u Jordanu.

“Učesnici panela složili su se da je regionalni pristup rješavanju problema ključan za dalji napredak Jugoistočne Evrope, podsjetivši da je i nedavno usvojena EU Strategija za Zapadni Balkan impuls da nas Evropa želi ujedinjene u rješavanju izazova”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније