Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 07. 2013. 15:21 >> 15:25

PRIJESTONICA

Održana sjednica predsjednišva SUBNOR-a

Na Cetinju je danas održana sjednica predsjedništva SUBNOR-a i antifašista Crne Gore na kojoj je razmatran izvještaj o radu za prethodni period i predočeni su planovi aktvinosti do kraja ove godine. Na sjednici dodijeljene i spomen medalje povodom 70 godina od pobjede nad fašizmom. Ove godine osim pojedincima nagrada je prvi put uručena i gradu heroju Cetinju.

Priznanje je primio gradonačelnik Aleksandar Bogdanović koji je kazao da je ovo priznanje od izuzetnog značaja i za gradsku upravu i za crnogorsku prijestonicu te da predstavlja dodatni motiv za dalju promociju i afirmaciju svih tekovina antifašističke borbe kojima su, kako je kazao, naši sugrađani u prošlosti vođeni.

„Sa druge strane posebno mi je drago što je Cetinje prvi grad dobitnik i nosilac ovog visokog priznanja što nije slučajno jer kao nosilac ordena Grad Heroj koji je dao 49 narodnih heroja, ovim zvanično dobija krunu važnog protagoniste antifašističke misli i nosilac slobodarskog duha i ideje“, kazao je pored ostalog Bogdanović.

Nagrade su još uručene i Radoslavu Rotkoviću, Mišku Vukoviću i Branku Lukovcu. Dobitnici su izrazili zahvalnost na velikom i značajnim priznanju.

U radnom dijelu sjednice izvještaj o realizovanim aktivnostima podnio je predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Andrija Nikolić koji je rekao da je prethodni period obilježila realizacija brojnih aktivnosti.

„Pripremili smo, između ostalog radnu verziju Zakona o SU BNOR-u kojim bi se poboljšao pravni i društveni položaj organizacije, a u toku su i tehničke pripreme za stvaranje elektronske baze podataka o istorijskim događajima iz NOB-a, te o članstvu organizacije i aktivnostima što će doprinijeti efiksnijem radu”, rekao je Nikolić i dodao da su obilježeni i značajni datumi koji su vezani za NOB.

Nikolić je predstavio i planove rada za naredni perod i ukazao da prigodnom akademijom i drugim sličnim aktivnostoma treba obilježiti nekoliko važnih datuma iz naše istorije kao sto su 70 godina AVNOJ-a u Jajcu, 70 godina ZAVNO Crne Gore i Boke.

„Planirano je i da se završi formiranje organizacija u Bijelom Polju, Pljevljima i Andrijevici, a potrebno je izvršiti pripreme za organizovanje zasijedanja Evropskog komiteta Svjetske federacije veterana u Crnoj Gori”, kazao je Nikolić i dodao da je još planirano da se svečanom akademijeom na Cetinju obilježi 65 godina formiranja boračke organizacije.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније