Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

11. 03. 2018. 08:00   >>  07:58 17

CANU

Rječnik potreban, ali ga neće biti uskoro

Sa liste projekata koje realizuje Crnogorska akademija nauka i umjetnosti uklonjen je Rječnik narodnog i književnog crnogorskog jezika.

Odluka o nastavku posla na tom lingvističkom i kulturnom poduhvatu u ingerenciji je Savjeta Leksikografskog centra i Instituta za jezik i književnost "Petar II Petrović Njegoš". Istraživanje Pobjede ukazuje da on neće uslijediti u dogljedno vrijeme.

Predsjedništvo CANU nije donijelo formalnu odluku o obustavljanju rada na Rječniku, ali očigledno ima nove prioritetne ciljeve u oblasti leksikografije.

Na pitanje o statusu i sudbini Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika Služba za odnose sa javnošću Crnogorske akademije nauka i umjetnosti potvrdila je za Pobjedu da postoji samo odluka Predsjedništva CANU o povlačenju iz distribucije prvog toma Rječnika, donesena nakon Deklaracije o Rječniku crnogorskog narodnog i književnog jezika, koju je usvojila Skupština Crne Gore.

Ovom odlukom sugerisano je da CANU povuče kompletan tiraž te publikacije zbog brojnih politički nekorektnih i neprimjerenih definicija i shvatanja.

"Nakon donošenja Rezolucije o Rječniku crnogorskog narodnog i književnog jezika od strane Skupštine Crne Gore (30. jula 2016) obustavljena je dalja distribucija Rječnika", saopšteno je Pobjedi iz Službe za odnose sa javnošću Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, uz poruku da se Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika CANU i danas tretira kao „kapitalan projekat koji, osim naučnog, ima veliki kulturni i identitetski značaj“.

Odluka o trajnom arhiviranju projekta "Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika", na nivou Predsjedništva CANU, očigledno, nikada nije donesena. 

Prvi tom Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika sadrži 12.018 riječi koje počinju slovima A, B i V izašao je iz štampe u martu 2016. godine. Nakon toga, nastavljeno je sa obradom riječi koje počinju slovima G i D (obrađeno još 10.015), što sa leksikom publikovanom u prvom tomu Rječnika čini preko 20.000 leksikografski obrađenih leksema.

Iz CANU poručuju da odluku o nastavku rada na izradi Rječnika crnogorskog književnog i narodnog jezika treba da donese Savjet Leksikografskog centra i Instituta za jezik i književnost „Petar Drugi Petrović Njegoš“. To tijelo konstituisano je 9. juna 2017. godine.

Predsjednik Savjeta je akademik Dragan K. Vukčević. Članovi su akademici CANU Đorđije Borozan, Ljubiša Stanković, Pavle Pejović i Nenad Vuković, vanredni član CANU Niko Martinović, Ilija Vujačić, Janko Ljumović, Slaven Ravlić, Marko Petrak i režiser Branko Baletić. Za sada nemaju vremenski određen odgovor na pitanje kada će biti reaktiviran projekat „Rječnik crnogorskog književnog i narodnog jezika“.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније