Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

10. 03. 2018. 15:59   >>  15:55 4

EGIPĆANIN IZ NIKŠIĆA

Novinarstvo zamijenio plastenikom

Miljaim Delija iz Nikšića primjer je kako se obrazovanjem i znanjem može pokrenuti sopstveni biznis. On je kako kaže jedini Egipćanin u našoj zemlji, koji se bavi poljoprivredom.

Ima diplomu sportskog novinara, obrazovanje na papiru, ali plastenik u stvarnosti. Miljaim Delija razbija tabue o romsko-egipćanskoj zajednici u našoj zemlji. Ovaj tridesetogodišnji Egipćanin je prošle godine uz pomoć NVO Centar za Romske inicijative krenuo sa plasteničkom prozvodnjom malina i već krajem maja očekuje prve plodove.

“Postavili smo plastenik od 320 kvadrata i u njemu posadili 360 sadnica jedinstvene sorte himbo top iz Švajcarske, koja godišnje rađa dva puta”, kaže Miljaim Delija, direktor zadruge "Od naših ruku".

Kad uskoro krene berba biće posla i za desetak sunarodnica, koje su već angažovane prilkom formiranja sadnica. U prinos Delija kaže ne sumnja, brine ga otkup.

“Tako da nam je sada jedini problem tržište. Moramo da vidimo da uspostavimo saradnju sa nekim većim marketima, da oni dođu i da se uvjere da je ovo jedinstvena vrsta, da je prošla svu tu komisiju, da je organska”, ističe Delija.

Plastenik koji je nasato kao dio IPA projekta , zapravo će u narednom periodu biti dio velikog plana da se od dijela prihoda naprave slični programi, koji će se osnaživati obrazovanje i preduzetnički duh mladih pripadnica RE populacije.

“Mi se nadamo da ćemo taj neki san Centra za romske inicijative ostavriti, da što više imamo obrazovanih djevojčica, žena koje će se kasnije baviti nekim zanatom, biznisom, kako bi mogle izdržavati svoje porodice”, navodi Fatima Naza iz NVO Centar za romske inicijative.

“Mi imamo u planu da sljedeće godine postavimo još jedan plastenik, gdje ćemo prije svega ženama da dajemo mogućnost da pokrenu neki svoj biznis”, pojašnjava Delija.

Izgradnja plastenika i nabvaka materijala koštali su oko 12.000 eura, a stručnu pomoć prilikom formiranja zasada zadruga je imala od Tehnopolisa i Biotehničkog centra iz Bijelog Polja.

Darko Bulatović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније