Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 03. 2018. 11:35 >> 13:03
2

GRAĐANSKA ALIJANSA

Omogućiti kontrolu javnih funkcionera

Nevladina fondacija Građanska alijansa (GA) u saradnji sa NVO LUPA pozvala je ministra finansija Darka Radunoviću da predlaganjem izmjena legislative omogući zainteresovanim građanima, nevladinim organizacijama i medijima da efikasno i nesmetano kontrolišu rad javnih funkcionera i njihovu imovinu.

Milan Radović, koordinator programa ljudskih prava u GA i Vladimir Otašević, izvršni direktor NVO LUPA u pozivu ministru Radunoviću navode da su u razgovoru sa predstavnicima građana, NVO i medija detektovali ozbiljan problem.

"A to je da isti ne mogu dobiti podatke o licima u privrednim društvima registrovanim u Centralnom registru privrednih subjekata (koji funkcioniše u sklopu Poreske uprave Crne Gore), a koji bi vodili identifikaciji javnih funkcionera", navodi se u pozivu dvije NVO.

Oni podsjećaju da je na osnovu člana 83 Zakona o privrednim društvima omogućeno da svako fizičko lice šest sati dnevno svakog radnog dana može u predviđeno vrijeme da izvrši uvid, prepiše i kopira izvod iz registra preduzeća i dokumentaciju o kompanijama dostavljenu CRPS.

"Od početka ove godine zainteresovani građani, nevladina udruženja i mediji onemogućeni su da iz CRPS-a dobijaju podatke o privrednim društvima koji sadrže i lične podatke (matične brojeve, adresu, datum rođenja) ovlašćenih lica, izvršnih direktora i osnivača", ističe se u pozivu.

Na taj način, kako su kazali, nije moguće izvršiti identifikaciju lica u privrednim društvima tj. nije moguće istraživati da li postoji konflikt interesa i korupcija kada su u pitanju javni funkcioneri.

"Bez mogućnosti identifikacije lica koja su javni funkcioneri se obesmišljava efikasna i nesmetana kontrola rada i imovine istih", kazali su Radović i Otrašević.

Iz NVO GA i LUPA navode da su mnoge afere nezakonitog postupanja sa državnom imovinom i novcem od strane javnih funkcionera, tokom posljednjih nekoliko godina, upravo otkrili građani, nevladine organizacije i mediji.

"Sada to nije moguće i značajno je otežano sa izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama jer institucije slobodno procjenjuju sta će proglasiti tajnom pa je na taj način otežano dobijanje podataka", navodi se u pozivu.

Oni dodaju, kako razumiju, da se lični podaci moraju štititi u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima, posebno podaci kao što su JMBG, adresa stanovanja i dr.

"Međutim, to ne može biti opravdanje i nećemo pristati na izigravanje prava da zainteresovani građani vrše kontrolu rada javnih funkcionera. Zbog toga je neophodno da kroz izmjenu legislative definišete jasne i u skladu sa ljudskim pravima efikasne mehanizme za istragu korupcije i organizovanog kriminala. Praksa država članica EU može biti dobra platforma u definisanju ovih mehanizama u Crnoj Gori", zaključuju Radović i Otašević u pozivu ministru Radunoviću.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније