Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Radio Kotor ]

09. 03. 2018. 10:56 >> 10:55

KOTOR

Najsavremenija konzervacija i vandali

Za konzervaciju troje gradskih vrata u Kotoru, opredijeljeno je 70.000 eura. Posao bi trebalo da bude završen do juna ove godine.

Oko 80 odsto sredstava za konzervaciju obezbijedila je Zajednica Italijana Crne Gore, regija Veneto, dok će ostatak novca izdvojiti Opština Kotor.

Radove izvode stručnjaci iz Italije i iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Područnog odjeljenja Kotor.

Po riječima načelnika Centra Borisa Kustudića , nakon dugogodišnje saradnje sa konzervatorima iz Italije biće upotrebljena metoda uz korišćenje najsavremenije aparature.

"Moguća je i upotreba lasera, što će dovesti do toga da bude uništena sva nečistoća nastala kisjelim kišama. Radićemo čistu konzervaciju koja će garantovati pet godina da više ne bude ovako na glavnom ulazu. To će biti primjer i za ostali dio bedema, ako se ikad bude radio", kazao je Kustudić za Radio Kotor.

Vandali ne miruju

I dok traju radovi na konzervaciji gradskih vrata, u neposrednoj blizini na bedemu do bašte kafane Dojmi, na mletačkog lava neko je, vjerovatno upornim pokušavanjem, bacio plastičnu bocu.

Vandalizam svakako, ali i preciznost koja kao takva nije za pohvalu, već govori o upornosti da se tako nešto uradi jer je lav na visini od nekoliko metara, po sredini bedema. Kustudić je kratko kazao: "samo da nije kiselina".

Da vandali rade i još neke nevjerovatne stvari navodi i primjer konzervacije biste Tripa Kokolje u Perastu, na kojoj su njegovu glavu zamijenili drugom.

"Vandali šetaji glave, a ne što drugo", kazao je Kustudić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније