Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

08. 03. 2018. 17:17   >>  17:29 6

MARKOVIĆ UPOZORAVA

Tuže državu za 10 eura, a naplate mnogo više

Vlada je na današnjoj sjednici ocijenila da postoje slučajevi da pojedini državni službenici tuže državu za iznose od desetak eura, te da razrađenom šemom sa advokatima umnogostruče iznose na štetu državnog budžeta. Premijer Duško Marković je zatražio da informacije o takvim slučajevima budu javne, kako bi svi građani vidjeli ko su ti službenici.

To je saopšteno tokom rasprave o Informaciji o sudskim postupcima u kojima postupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa i odlivu državnog novca od 1. oktobra do kraja 2017.

U tom dokumentu je navedeno, da je Zaštitnik u izvještajnom periodu primio 966 tužbi u kojima je tužena država Crna Gora, kao i da po vrsti sporova prednjače naknade za prekovremeni rad, nekorišćenje godišnjeg odmora, pauze u toku rada, razlika zarade, neisplaćeni topli obrok i sl.

“Vrijednost sporova u 711 predmeta nije određena, dok u ostalima ukupna vrijednost iznosi 6.021.842 eura. U izvještajnom periodu po osnovu izvršnih sudskih presuda naplaćeno je 6.111.059 eura”, saopšteno je iz Vlade.

U diskusiji o odlivu novca iz budžeta po osnovu tužbi zaposlenih u javnoj administraciji, Vlada je ukazala na zabrinjavajući odnos službenika prema državi i njenoj finansijskoj stabilnosti.

“Kao upečatljiv i posebno negativan primjer istaknuto da su pojedine sudije iz nekoliko sudova različitog nivoa, tužbom tražili dosuđivanje razlike zarade u iznosu zarade stručnih saradnika za vrijeme dok su bili pripravnici, pozivajući se na koeficijente propisane kolektivnim ugovorom. Ukazano je da, iako zakon jasno određuje da su pripravnici lica koja prvi put zasnivaju radni odnos radi osposobljavanja za samostalno vršenje poslova, i okolnosti da je njihov poslodavac Država Crna Gora, a ne neko drugi, pojedine sudije su tužile, a njihove kolege im dosudile značajna sredstva na teret državnog budžeta”, navodi se u saopštenju Vlade.

U diskusiji je, kako je saopšteno iz Vlade, navedeno da Informacija ukazuje i na slučajeve da pojedini državni službenici tuže Državu za iznose od desetak eura, te da razrađena šema sa advokatima umnogostručuje iznose na štetu budžeta.

Predsjednik Vlade Duško Marković je zatražio da sa ovog materijala do naredne sjednice Vlade bude uklonjena oznaka tajnosti, sa obrazloženjem da ovakvi slučajevi ne samo da ne treba da budu sklonjeni od očiju javnosti, već da, naprotiv svaki građanin treba da raspolaže informacijom o odnosu pojedinih državnih službenika prema državnom novcu.

“Vlada je usvojila zaključke o hitnom obrazovanju radne grupe za izradu zakona o zaštitniku državnih interesa kao normativnom rješenju koje bi trebalo da preduprijedi ovu pojavu i da Ministarstvo finansija formira, u skladu sa preporukama Državne revozorske institucije, posebne račune korisnika budžeta kako bi dosuđeni iznosi padali na teret odgovornih korisnika budžeta, a ne državnog trezora kako je sada slučaj”, saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније