Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

08. 03. 2018. 17:12   >>  17:09

MORT SAOPŠTIO

Nakon 15.jula nema legalizacije

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata je prekluzivan i njegovim istekom ne postoji mogućnost legalizacije, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Oni su podsjetili da je postupak legalizacije bespravnih objekata propisan Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je stupio na snagu 14. oktobra prošle godine.

Iz MORT-a su ukazali da građani Crne Gore hodno Zakonu, imaju pravo i obavezu da podnesu zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata do 15. jula.

„Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je prekluzivan, što znači da istekom roka ne postoji mogućnost legalizacije“, saopštili su iz Ministarstva.

Kako su istakli, navedeno pravo i obaveza građana koji žive na teritoriji opštine Tuzi ne može biti ugroženo zbog lokalnih političkih interesa i nerazumijevanja principa ustavnosti i zakonitosti od pojedinaca.

Iz Ministarstva su kazali da vlasnici bespravnih objekata na teritoriji opštine Tuzi imaju jednaka prava i obaveze u dijelu legalizacije bespravnih objekata, shodno važećem zakonu, i da se moraju informisati da je rok za podnošenje zahtjeva prekluzivan.

Oni su objasnili da stranci, fizička ili pravna koja su vlasnici bespravno sagrađenih objekata imaju iste obaveze u ovom postupku kao i državljani Crne Gore.

Jedina razlika, kako su dodali, odnosi se na činjenicu da se za dokazivanje činjenice da je bespravni objekat -objekat osnovnog stanovanja za državljane Crne Gore potrebno dostaviti dokaz o prebivalištu za vlasnika i članove porodičnog domaćinstva u mjestu gdje se nalazi bespravni objekat.

„Pretpostavka je da objekti u vlasništvu stranaca nijesu objekti osnovnog stanovanja, te ovaj dokaz nisu dužni da dostavljaju“, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o postupku legalizacije kolektivnih stambenih objekata, iz MORT-a su rekli da je propisano da se za bespravne objekte, koji se sastoje od više posebnih djelova, na kojima je ustanovljeno pravo svojine različitih vlasnika, dokazi koji se tiču tehničke dokumentacije, dostavljaju se za cijeli objekat.

Kako su dodali, dokazi koji se odnose na plaćanje naknade za komunalno opremanje i naknade na investicije u skladu sa zakonom kojim se uređuje regionalno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja se podnose samo za posebni dio.

Propisano je i da se za svaki od posebnih djelova objekta donosi pojedinačno rješenje o legalizaciji, čiji je sadržaj preciziran Zakonom.

Iz MORT-a su naglasili da vlasnici bespravnih objekata na teritoriji Crne Gore mogu da pokrenu postupak legalizacije ili da ne podnesu zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenog objekta do 15. jula i dugoročno snose posledice predviđene Zakonom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније