Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 03. 2018. 20:40 >> 22:10
8

ĐUROVIĆ OCIJENIO

"Problematično ćutanje Ustavnog suda"

Gost emisije "Iz pravog ugla" bio je Goran Đurović, NVO aktivista i bivši član Savjeta RTCG.

Đurović je kazao da ne očekuje da se Ustavni sud sjutra izjasni o inicijativi HRA u vezi njegovog slučaja. Đurović i bivši član Savjeta Nikola Vukčević su podnijeli žalbe Ustavnom sudu, zbog toga što im je Skupština Crne Gore, nezakonitim razrješenjem, prekršila Ustavom zaštićena prava.

"Ukoliko ne bude, a ubijeđen sam da neće biti bilo kakve reakcije Ustavnog suda, sjutra će biti imenovan novi član Savjeta RTCG i blagovremeno ostvarivanje prava, ali i pravde biće onemogućeno. To neće dati onaj rezultat koji je jedino smislen i očekivan", rekao je Đurović.

On je ocijenio da će to imati posljedice po razvoj društva jer, kako navodi, nije isto razrješenje člana neke regulatorne agencije, ili člana Savjeta RTCG sa razrješenjem u nekom upravnom odboru nekog preduzeća na osnovu odluke Vlade.

"Dakle, šteta koja je za društveni interes ovdje vrlo moguća, jer će novi članovi Savjeta zastupati, bez dileme, interese vladajuće političke grupacije, biće nenadoknadiva. Nećemo moći da ispravimo bilo kakvim daljim akcijama ono što će biti šteta za građane Crne Gore. Dakle, mislim da je problematično odlaganje brzih reakcija sudskih instanci", ocijenio je Đurović.

Odluke sudskih vijeća sudova u Podgorici i Nikšiću, kojima su ukinute privremene mjere u njegovom i slučaju Nikole Vukčevića, Đurović doživljava kao plod značajnog političkog pritiska iz Skupštine Crne Gore.

"Razriješili bi me i zbog pogrešnog parkiranja"

Đurović je ponovio stav da je donijeta politička odluka da se razriješe nepodobni članovi Savjeta RTCG.

"Bio bih razriješen i zbog pogrešnog parkiranja, nebitan je zakon. To je ono što treba da zabrinjava građane zato što više u Crnoj Gori nemaju nikakvu pravnu sigurnost. Moguće je, zarad političke volje u Skupštini, prekršiti bilo koji zakon i nažalost nema bilo kakvog otpora", poručio je Đurović.

On je ocijenio da je Administrativni odbor, po istom principu kao i za njega i Nikolu Vukčevića, morao pokrenuti postupak razrješenja i za još četiri člana Savjeta RTCG.

"Siguran sam da se to neće desiti, zato što se među njima nalazi saradnik DPS-a u Savjetu, Mimo Drašković, koji je svojim činjenjem u prethodne četiri godine u Savjetu uvijek štitio interese vladajuće strukture", rekao je Đurović. 

Đurović je kazao da je Slobodan Pajović, bivši odbornik DPS-a, napustio i nekoliko važnih pozicija da bi ušao u Savjet RTCG, kao i da je Ivan Jovetić krajem 2011. godine, na Glavnom odboru DPS-a, imenovan za člana Komisije za međunarodnu saradnju i evroatlanske integracije. Za Đurovića je sporan i izbor Gorana Sekulovića, odnosno kredibilitet nevladinih organizacija koje su ga podržale.

Odbacio je tvrdnje da je eksponent opozicije i produžena ruka lidera Socijaldemokratske partije, Ranka Krivokapića, podjećajući da se još 2006. kandidovao za člana Savjeta RTCG i da je upravo tada parlamentarna većina u kojoj je bio i SDP, nekoliko godina, blokirala njegovo imenovanje.

"I to uz potpuno kršenje zakona, a i tada se isti arsenal etiketa koristio. Ali i tada su protiv mog imenovanja bili predstavnici vlasti i nekih nacionalnih partija", kazao je Đurović.  

Javni servis je, kako je ocijenio, u prethodnih godinu podjednako udaljen i od vlasti i od opozicije.

Đurović očekuje da Mimo Drašković, nakon održavanja predsjedničkih izbora i predstavljanja izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori, koji se očekuje 18. aprila, inicira razrješenje generalne direktorice RTCG Andrijane Kadije.

"Nakon toga ide razrješenje direktora Televizije Vladana Mićunovića i to je početak vraćanja u one godine do 2017. kada je Javni servis bio partijska televizija", očekuje Đurović.

Većina u parlamentu, kako navodi, neće priznati bilo kakvu odluku bilo koje institucije, koja je u suprotnosti sa njihovim političkim interesom.

"To treba da zabrine sve građane jer funkcionisanje institucija gubi smisao, jer nijedna od institucija, a danas su sve pod kontrolom DPS-a neće moći da uradi svoj posao u bilo kojoj situaciji koja je protiv interesa vladajuće partije", kazao je Đurović.

Ponovio je da je odluka Agencije za sprečavanje korupcije, u slučaju Nikole Vukčevića, besmislena i sramna, ali je iskorišćena za obračun sa nepodobnim članovima Savjeta RTCG.

Đurović je ocijenio da su čelnici Vlade i Demokratske partije socijalista, u prethodnom periodu, smišljeno bojkotovali Javni servis.

"Sve je to pokazatelj jednog neodgovornog ponašanja Vlade, od premijera pa na dalje, koji izbjegavaju da budu gosti, ne zbog Javnog servisa nego građana koji finansiraju i predsjednika Vlade i RTCG i očekuju odgovore koje treba vi da postavite, a ne neki privatni mediji", kazao je Đurović.

Uloga Javnog servisa je da se bavi samim sobom 

On je ocijenio da Javni servis građanima mora ponuditi informacije koje su objektivne, blagovremene, uravnotežene i bez favorizovanja bilo koje političke grupacije u Crnoj Gori.

"Da građani i sve različite socijalne grupe budu obuhvaćene kroz programske sadržaje na Javnom servisu i upravo je to ono što je osnovna misija koju je RTCG, nadam se, počela da realizuje", poručio je Đurović.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније