Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

05. 03. 2018. 19:49   >>  19:46

ŽABLJAK I ŠAVNIK

Zainteresovani za podršku organskoj proizvodnji

Poljoprivredni proizvođači sa Žabljaka i iz Šavnika, gdje su danas organizovane prezentacije Agrobudžeta, zainteresovani su za mjere podrške, ne samo u stočarstvu, već i u organskoj i ratarskoj proizvodnji, uzgoju ljekovitog bilja, pčelarstvu i ribarstvu.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da su poljoprivrednicima objašnjene novine u odnosu na prethodnu godinu, koje se odnose na širenje obuhvata korisnika smanjivanjem kriterijuma za premije u stočarstvu, subvencije po hektaru u biljnoj proizvodnji i uvođenje premija za preradu mlijeka na gazdinstvu.

Na prezentacijama je bilo riječi o svim javnim pozivima za podršku investicijama, koji se objavljuju kroz mjere ruralnog razvoja.

Predstavnici Ministarstva detaljno su predstavili poziv za podršku pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika, koji daje mogućnost mladim nezaposlenim ljudima koji su završili školu ili fakultet poljoprivredne struke, da sa bespovratnom podrškom tog Vladinog resora od deset hiljada eura počnu sopstveni biznis u poljoprivredi.

“Kao podsticaj mladima u poljoprivredi, ove godine je dodatno unaprijeđena podrška, jer imaju mogućnost da kroz više mjera ostvare podršku investicijama i do 70 odsto ulaganja”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da su posebno interesovanje poljoprivredni proizvođači pokazali su za podršku za nabavku novih grla stoke, izgradnju bazena za odlaganje stajnjaka, kupovinu muzilica i laktofriza, kao i izgradnju bunara i bistijerni.

“S obzirom na značajno interesovanje poljoprivrednika za podršku kroz IPARD program, kroz koji je nedavno raspisan prvi javni poziv, predstavnici Ministarstva informisali su poljoprivrednike o vrsti investicija koje će biti podržane”, navodi se u saopštenju.

Oni su sugerisali poljoprivrednicima da prisustvuju radionicama koje će se uskoro realizovati u okviru informativne kampanje po opštinama za IPARD prvi javni poziv.

Iz Ministarstva su kazai da su prezentacije izazvale značajno interesovanje poljoprivrednika, među kojima je bio veliki broj mladih.

“To je pozitivan odgovor na ovogodišnji Agrobudžet i dobra osnovu za iskorišćavanje raspoloživih sredstava podrške”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније