Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

05. 03. 2018. 14:52 >> 14:54

DOBILI NOVI APART

Godišnje 20 djece sa srčanom manom

U Crnoj Gori se godišnje rodi oko 20 djece sa kompleksnom srčanom manom, saopštio je kardiolog Instituta za bolesti djece, Draško Nikčević.

Predstavnici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) obišli su danas Institut za bolesti djece (IBD) u kome se nalazi novi aparat za ultrazvuk srca za čiju je nabavku je CEDIS obezbijedio pola novca.

Kako je saopšteno iz KCCG-a, vrijednost aparata je oko 60 hiljada eura. Nikčević je kazao da je novi aparat za ultrazvuk srca aktuelan na svjetskom nivou i da omogućava evaluaciju i dijagnostikovanje najkompleksnijih urođenih srčanih mana.

„Patologija koja je zastupljena među najmlađom populacijom zahtjeva sofisticirane i dijagnostičke tehnike, koje ovaj aparat pruža“, rekao je Nikčević.

On je naveo da se radi o aparatu premijum klase.  "Mislim da ustanova ovog tipa, kao nacionalna i krovna instutucija koja se brine o zdravlju djece, zaslužuje ovakav aparat", dodao je Nikčević.

On je kazao da softver novog aparata pruža mogućnost nadogradnje za sljedećih 20 godina. „Sve što je sad aktuelno u svijetu i što će sigurno trajati sljedećih 20 godina, može da obezbijedi ovaj aparat, uz izvjesnu nadogradnju“, naveo je Nikčević.

On je rekao da na godišnjem nivou u Crnoj Gori ima oko 20 pacijenata sa kompleksnom urođenom srčanom manom.

„Najsloženije urođene srčane mane se ne rješavaju u jednom aktu, nego u više hirurških procedura tokom dužeg vremenskom perioda“, rekao je Nikčević.

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Zorica Kovačević kazala je da su aparat za ultrazvuk srca čekali deset godina.

„Uspjeli smo da zahvaljujući CEDIS-u kupimo najsavremeniji aparat i nadam se da će i dalje biti sa nama u aktivnostima i podršci prema Instutu“, rekla je Kovačević.

Kovačević je navela da je to pravi primjer kako društveno-odgovorne kompanije dio svog profita na godišnjem nivou ulažu u zdravlje nacije, prije svega najmlađe populacije.

„Ovo je još jedan dokaz da je menadžment KCCG-a u toku svog godišnjeg rada uspio da zahvaljujući Vladi, Ministarstvu zdravlja i društveno-odgovornim kompanijama obezbijedi najsavremeniju opremu koja je neophodna Institutu“, saopštila je Kovačević.

Ona je najavila da će početkom aprila dobiti i novu magnetnu rezonacu i da su za taj projekat donatorska sredstva već obezbijeđena.

Ona je u ime zdravstvenog sistema i svih onih kojima će aparat biti potreban uručila zahvalnicu izvršnom direktoru CEDIS-a, Zoranu Đukanoviću.

Đukanović je kazao da je zadovoljan što su obezbijedili jedan moderan i moćan aparat. On je poželio da u Institutu ne bude veliki broj pacijenata, ali da budu kvalitetno svi ispraćeni iz te ustanove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније