Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

03. 03. 2018. 11:31 >> 12:11
2

NVO "NAŠE SUNCE"

Brojni problemi zbog elektronskih recepata

Uvođenje elektronskih, umjesto papirnih recepata, stvorilo je brojne probleme osobama sa invaliditetom, prije svega djeci, koja zbog neke vrste hroničnih oboljenja ili virusa, moraju koristiti antibiotske preparate, ocijenjeno je iz NVO Naše sunce.

 

Izvršna direktorica te NVO, Milka Šćepanović, saopštila je da su, dok nije uveden sistem elektronskog recepta, roditelji djece sa posebnim potrebama na teret Fonda mogli da podižu ljekove besplatno.

"Nova lista ljekova uvedena kroz informacioni sistem i kod izabranih ljekara i kod apoteka, dovela je do novog problema pri izdavanju pojedinih ljekova, iako je direktor Fonda Sead Čirgić naglasio da je ta lista proširena. Naglašavamo da i pored previsokih finansijskih izdataka, koje imaju roditelje djece sa posebnim potrebama, ova situacija sa novom listom ljekova, koji se moraju kupovati, a ujedno za njih se mora imati izdati recept od izabranog pedijatra, stvorila je konfuziju i ogorčenje jer su do sada ta osjetljiva grupacija stanovništva u državnim apotekama mogla podizati ljekove na teret Fonda", kazala je Šćepanović. 

To je, prema njenim riječima, novi udar na osobe sa invaliditetom, i najmlađu populaciju, koji će po svom džepu osjetiti roditelji.

"Apelujemo na Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja, da ovoj populaciji stanovništva obezbijedi besplatno liječeno o teretu Fonda kao što je to do sada i bio slučaj dok nije uveden sistem 'elekronski recept'. Ova odluka koja je od četvrtka u primjeni shodno odluci Vlade i nova lista ljekova, stvorila je mnogo problema i apotekarima i građanima Crne Gore, jer farmaceutski radnici nijesu dovoljno upoznati sa načinom primjene novog sistema izdavanja ljekova", kazala je Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније