Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 07. 2013. 18:21 >> 18:21
1

ARHELOŠKI LOKALITETI

Nastavlja se istraživanje crnogorskog podmorja

Istraživački brod „Hercules", vlasništvo fondacije „RPM Nautical" sa Floride, krajem jula stiže u barsku luku, kako bi se nastavio program istraživanja arheoloških lokaliteta na crnogorskom podmorju, objavio je Radio Jadran.

Ovo je druga godina rekonociranja (pretraga morskog dna) crnogorskog podmorja pod rukovodstvom Centra za konzervaciju i arheologiju sa Cetinja, koji se obavlja u saradnji sa članovima Regionalnog centra za obuku ronilaca iz Bijele, ali i članovima posade broda "Herkules".

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, istraživanje bi trebalo da počne 27. jula, a biće bazirano na lokalitetima budvanskog i barskog akvatorija.



Vođa projekta, iz sektora za arheologiju u Centru za konzervaciju i arheologiju sa Cetinja, arheolog mr Dejan Gazivoda, za radio Jadran je kazao da će se istraživanje obavljati u dvije faze. Prva faza je skeniranje morskog dna na pomenutim lokacijama.

"U suštini to predstavlja lociranje anomalija na morskom dnu koje mogu predstavljati potencijalne arheološke lokalitete. Taj posao bi trebalo da se radi u drugoj polovini jula i prvoj polovini avgusta", rekao je Gazivoda.

Drugi dio istraživanja, ujedno i onaj zanimljiviji, kako kaže Gazivoda, uslijediće u drugoj polovini avgusta.

"To predstavlja spuštanje ROV-a (mehanizovana ronilica na daljinsko upravljanje) tj. robota koji je napravljen da bi utvrdio da li se radi o arheološkim lokalitetima ili ne".

U našem podmorju do sada su otkriveni brodovi iz antičkog doba, kao i brojne amfore. Kakva će otkrića donijeti novo istraživanje, Gazivoda nije mogao da precizira:

"To će se tek vidjeti u drugoj fazi istraživanja, a zato se prvo i obavlja rekonociranje. U prvoj fazi brod „češlja" morsko dno koje mu je zadato, i uočava potencijalne lokalitete, a potvrdu svega toga dobijamo u drugom dijelu istraživanja. Prošle godine u budvanskom akvatoriju našli smo jedan novi lokalitet – antički brod, tako da od početka projekta 2009. do sada, imamo lociranih 12 antičkih i 12 savremenijih brodova", kazao je Gazivoda.



Osim Gazivode, članovi crnogorskog „tima" su još i arheolog Marija Jabučanin, konzervator Dragutin Radimir, a nadzor je povjeren arheologu Viktoru Vargi iz Herceg Novog. Članovi našeg istraživačkog tima su ovih dana na obuci koju organizuje Centar za obuku ronilaca i podvodno razminiranje u Bijeloj. Sa američke strane, biće prisutan dr. Džofri Rojal, vođa tima tehničara koji će brinuti o opremi i brodu.

Brod "Hercules" je opremljen najmodernijim multibim sonarom, mehanizovanom ronilicom na daljinsko upravljanje tipa ROV, modernim hidrografskim kao i softverom za analizu podaka dobijenih sa sonara, podvodnim kamerama visoke rezolucije, kao i sistemom za dinamičko pozicioniranje broda. Sonar „Herculesa" daje trodimenzionalnu sliku podmorja na dubini do 150 m.
Gazivoda ističe da je ovo veoma skup projekat i da samo jedan dan rada broda košta 30.000 eura.

Najveći dio istraživanja finansira „RPM Nautical" sa Floride. Crnogorski dio ekipe finansira Ministarstvo kulture u iznosu od 5.000 eura, a sredstva su obezbijeđena konkurskom za program zaštite i valorizacije crnogorske baštine za 2013. godinu.

(Radio Jadran)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније