Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

03. 03. 2018. 08:17 >> 08:15
2

PROŠLE GODINE

U Pljevljima devet samoubistava, na Žabljaku jedno

Bezbjednosna situacija na teritoriji opština Pljevlja i Žabljak veoma je povoljna, ostvaren je visok stepen lične i imovinske sigurnosti građana, a u odnosu na godinu ranije smanjen je broj krivičnih djela, saopšteno je u izvještaju Centra bezbjednosti Pljevlja za 2017. godinu.

Statistika pokazuje da je u tom periodu registrovano 186 krivičnih djela, dok ih je godinu ranije bilo 206. U oblasti opšteg kriminaliteta registrovano je 166 krivičnih djela (187), a u oblasti privrednog 15 (16), dok je iz oblasti droga registrovano pet krivičnih djela, koliko i 2016. godine.

Od ukupnog broja nepoznati izvršioci su počinili 46 (63), od kojih je rasvijetljeno 15 (19).

"Nije bilo registrovanih tzv. teških krivičnih djela, posebno iz oblasti krvnih delikata, tj. ubistva i teška ubistva", piše u izvještaju.

Zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela, nadležnim tužilaštvima podnesene su 174 krivične prijave ili 19 manje u odnosu na prethodnu godinu. Prijavljeno je 159 osoba ili za 19 manje nego 2016. godine. Rasvijetljena su tri krivična djela iz prethodnog perioda, sva u Odjeljenju bezbjednosti Žabljak.

Statistika dalje pokazuje da je registrovano 14 stranih državljana kao izvršioci 12 krivičnih djela. Struktura krivičnih djela koja su počinili je raznolika, ali prednjače iz oblasti saobraćaja, imovinskih delikata, krijumčarenja i zloupotrebe opojne droge.

U izvještajnom periodu 10 maloljetnika počinili su devet krivičnih djela, uglavnom iz oblasti imovinskog kriminaliteta, zatim ugrožavanja sigurnosti i nanošenja lakih tjelesnih povreda.

Zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo, uhapšeno je 19 osoba.

"Od drugih bezbjednosnih događaja sa kojima se u radu svakodnevno susrijeću službenici Centra bezbjednosti, ističemo da je tokom 2017. godine registrovano 10 samoubistava, od čega devet u Pljevljima i jedno na Žabljaku, kao i devet zadesnih smrti, 83 požara, pet drugih slučajeva sa smrtnom posljedicom i tri nesreće na poslu", navedeno je u izvještaju.

Napredak u odnosu na 2016. godinu ostvaren je i u oblasti javnog reda i mira. Registrovano je 41 narušavanje javnog reda i mira (ili 3,42 narušavanja mjesečno), što je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu, kada su registrovana 62 narušavanja (ili 5,17 mjesečno) za 33,87 odsto, a došlo je do smanjenja i u odnosu na 2015. godinu za šest ili 12,87 odsto i smanjenja u odnosu na višegodišnji prosjek, jer je 2014. godine registrovano 66 narušavanja. Službenici Stanice policije pružili su 32 asistencije, od čega 29 javnim ustanovama, jedno pravosudnim organima i dva ostalim oraganima i pravnim licima.

"Asistencije su protekle bez incidenata i ometanja izvršenja, a uglavnom se radilo o sprovođenju duševno oboljelih lica u psihijatrijsku bolnicu u Kotor", navedeno je u izvještaju.

Prošle godine nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Dogodilo se ukupno 97 nezgoda, što je 8,08 mjesečno.

Godinu ranije bilo ih je četiri. U 2016 godini evidentirano je 117 nezgoda ili 9,75 mjesečno, pa je došlo do smanjenja u odnosu na prethodnu godinu broja nezgoda za 17,09 odsto. U 32 nezgode došlo je do povređivanja 55 lica, od čega je 41 učesnik zadobio lake tjelesne povrede, a 14 učesnika teže. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda 65 su za posljedicu imale materijalnu štetu. Podnesena je 541 prekršajna prijava, izdato je 6.300 prekršajnih naloga za plaćanje novčanih kazni, povećanje u odnosu na prethodni period za 2.247 ili 35,66 odsto. Privremeno je oduzeto 359 vozačkih dozvola, tri više nego 2016. godine. U 2017. godini ukupno je alkotestirano 4.219 vozača, od čega je 545 nađeno pod uticajem alkohola (od toga 82 mlada vozača ili vozača početnika) i protiv svih su preduzete odgovarajuće mjere. U odnosu na 2016. godinu otkriveno je više 112 alkoholisanih vozača, što je povećanje od 26 odsto. Podneseno je 25 krivičnih prijava za krivična djela iz bezbjednosti saobraćaja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније