Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

02. 03. 2018. 21:30 >> 21:27

POTPISAN UGOVOR

Donaciji za projekat telemedicine

Predstavnici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i kompanije M:tel potpisali su danas Ugovor o donaciji za realizaciju projekta telemedicine, čiji je cilj pozicioniranje crnogorskog zdravstvenog sistema na potpuno novim temeljima kroz poboljšanje zdravstvenih usluga.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Ugovor su potpisali direktorica KCCG Zorica Kovačević i izvršni direktor kompanije M:tel Vladimir Lučić.

„Donaciju vrijednu 900 hiljada eura kroz pilot projekat realizovaće Ministarstvo zdravlja, KCCG centar Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti – CANU, uz podršku Fonda za zdravstveno osiguranje“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da projekat u prvoj fazi obuhvata spajanje KCCG sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima.

U sva četiri centra će, kako je pojašnjeno, biti obezbijeđeni posebni prostori i savremeni uslovi za rad i mogućnost da ljekari dijagnostičke nalaze koji su urađeni u regionalnim centrima (ultrazvuk, skener) odmah pošalju u jedinstvenu bazu, uz poštovanje svih zdravstvenih normi u razmjeni ličnih podataka pacijenata.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je nakon ceremonije potpisivanja ugovora da se realizacijom tog projekta postiže kvalitet više u pružanju zdravstvene zaštite, smanjuje vrijeme čekanja od početka medicinske usluge do dobijanja konačnog stručnog nalaza, kao i potreba za putovanjem pacijenata radi dobijanja stručnog mišljenja i nastavka adekvatnog medicinskog tretmana.

„Projekat telemedicine se zasniva na sljedećem - doktor kada vrši dijagnostičke procedure u jednoj od ove tri bolnice, ne mora ubuduće da šalje pacijenta sa nalazom u KCCG, već će ga poslati ovom digitalno-komunikacionom vezom, pa će biti u prilici da od kolega iz KCCG dobije mišljenje i predloge za dalje liječenje u mjestu boravka“, istakao je Hrapović.

Kovačević je rekla da je uvezivanje KCCG i tri bolnice prva faza projekta, i da će kroz dvadesetčetvorosatnu komunikaciju ljekari te tri ustanove sa KCCG imati mogućnost da zajednički donose odluke o daljem tretmanu pacijenta.

„Druga faza projekta je umrežavanje KCCG sa bolnicama u regionu sa kojim ima potpisane sporazume o saradnji i čiji konsultanti će takođe neposredno biti uključeni u liječenje naših pacijenata", kazala je ona.

Kako je navela, treća faza projekta je umrežavanje sa bolnicama u svijetu.

"Veliki broj crnogorskih ljekara radi u prestižnim svjetskim medicinskim centrima i ovo će biti prilika da se razmijeni mišljenje sa njima i primijene najsavremenije doktrine“, kazala je Kovačević.

Lučić je pojasnio da će, osim snimka, biti omogućena i konferencijska veza između ljekara.

„Ovim projektom ćemo pokazati svu našu moć i snažnu infrastrukturu koju smo izgradili u poslednje dvije godine, i drago nam je što ćemo dio te infrastrukture donirati i dati na upravljanje KCCG“, istakao je Lučić.

Planirano je da pilot projekat traje godinu dana, a Lučić je kazao da očekuje da prva faza projekta bude završena u roku od tri mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније