Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; B.V.

01. 03. 2018. 15:15 >> 15:15
2

KANDIDATI ZA SAVJET RTCG

CRNVO: Skupština odbila uvid u dokumentaciju

Skupština Crne Gore odbila je zahtjev Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) da, na osnovu Zakona za slobodan pristup informacijama, izvrši uvid u dokumentaciju NVO koje su predložile i podržale kandidate za člana Savjeta RTCG, saopšteno je iz te organizacije.

Izvršna direktorka CRNVO, Ana Novaković, kazala je da je Skupština tu odluku objasnila time da bi “objelodanjivanje izazvalo štetne posljedice po navedeni postupak, koji je od većeg značaja od interesa javnosti da zna ove informacije”.

„Skupština je utvrdila da je nebitan interes javnosti da zna na koji način se predlažu i biraju članovi Savjeta Nacionalnog javnog servisa, koji plaćaju svi građani. Interes javnosti Skupština je podredila interesu postupka“, navodi se u saopštenju Novaković.

Prema njenim riječima, ta odluka je dodatno neutemeljena jer je u prethodnom procesu biranja članova Savjeta RTCG taj uvid bio dozvoljen zainteresovanim NVO, pa se postavlja legitimno pitanje – šta to Skupština i Administrativni odbor sada kriju od javnosti“.

„Uzimajući u obzir da je javnost opravdano zainteresovana za ovaj slučaj, gdje je jedan od kandidata za člana Savjeta ispred NVO Goran Sekulović, inače autor knjige koja predstavlja svojevrstan omaž Milu Đukanoviću, smatrali smo da je pravo javnosti da ima detaljan uvid na koji način je ovaj kandidat podržan od nevladinog sektora“, navela je Novaković.

Ona je naglasila da je uvid u dokumentaciju jedini način da se ocijeni validnost dokumenata i zakonitost tog postupka.

„Skupština to jako dobro zna, zato je zabranila javnosti da dobije adekvatne informacije o ovom postupku, osim onih koje zaduženi za čistku u Savjetu RTCG saopštavaju na sjednicama Administrativnog odbora“, smatra Novaković.

Ona je kazala da je „iz neobjašnjive predostrožnosti“ generalni sekretar Skupštine u odnosu zahtjev CRNVO odradio izvjesni “test štetnosti” i utvrdio da su te informacije mnogo sigurnije ako se drže dalje od javnosti i sakrivene od NVO.

„Test štetnosti je očigledno ovog puta “jasno“ pokazao da bi veća šteta za Demokratsku partiju socijalista (DPS) bila da javnosti pokaže kako je sproveden ovaj postupak“, rekla je Novaković.

U CRNVO, kako je kazala, nijesu iznenađeni tom odlukom.

„Jer se ona, nažalost, savršeno uklapa u naše sumnje u zakonitost ovog postupka, kao i u tezu da je vladajuća partija odlučila do kraja sprovesti svoju operaciju - postavljanja isključivo DPS-u podobnih članova u Savjet RTCG“, dodala je Novaković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније