Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

28. 02. 2018. 15:23   >>  15:21 5

SLUČAJ "KNEŽEVIĆ"

Vujanović da doprinese smirivanju tenzija

Udruženje književnika Crne Gore, Institut za srpsku kulturu i Društvo srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine zatražili su od predsjednika države Filipa Vujanovića da iskoristi zakonske mehanizme povodom slučaja Milana Kneževića i doprinese smirivanju tenzija.

Te tri organizacije, u dopisu Vujanoviću i ministru pravde Zoranu Pažinu, podsjećaju da je odlukom Višeg suda u Podgorici Knežević oduđen na četvoromjesečnu zatvorsku kaznu zbog napada na policajca.

Navodi se da je Knežević tada jedini završio u Urgentnom centru "pošto je napadnut od neuniformisanog lica čiji je identitet poznat čitavoj Crnoj Gori, a koji je zbog napada na poslanika unaprijeđen“.

„Ali pošto je Knežević i prije suđenja već bio osuđen, dužnost nam je da vas ovim pismo podsjetimo na Vaše ustavne i zakonske mogućnosti koje ste koristili mnogo puta, i to u politički relaksiranijim vremenima“, kaže su u dopisu.

Kako se dodaje, čini se da je trenutna društveno-politička zbilja u Crnoj Gori u stanju hronične tenzije i konfrontacija, koje bi u slučaju Kineževića mogle eskalirati.

Udruženje književnika Crne Gore, Institut za srpsku kulturu i Društvo srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine su predložili Vujanoviću da iskoristi neke od zakonskih mehanizama, i pri kraju mandata, doprinese smirivanju tenzija i da legitimitet predstojećim izborima.

Oni su objasnili da Vujanović može da zatraži mišljenje od Ministarstva pravde u slučaju Kneževića i da nakon dobijenjenog mišljenje samostalno donese odluku o pomilovanju, zamjeni zatvorske kazne uslovnom ili novčanom.

Kako su naveli, sve su to zakonske mogućnosti koje je crnogorski predsjednik koristio u ranijim slučajevima, ali nijednom u slučaju koji ima eksplicitno politički karakter i koji može imati dalekosežne posljedice na budućnost društvenih i političkih procesa.

„Zato očekujemo od Vas da razmotrite naše obraćanje i svojim postupanjem budete dio rješenja a ne problema, kako bi građanski mir i stabilnost kao najveće vrijednosti u Crnoj Gori bile sačuvane“, poručuje se u dopisu.

Zahtjev su potpisali Novica Đurić iz Udruženja književnika Crne Gore, Nikola Marojević iz Instituta za srpsku kulturu i Bećir Vuković  iz Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније