Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2018. 14:15   >>  14:12

CG I EK

Reforma javne uprave napredovala

Crna Gora je napravila značajan progres u reformi javne uprave, ocijenjeno je na sastanku Posebne radne grupe za tu oblast, formirane između Evropske komisije (EK) i Crne Gore.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, kazala je da je ministarstvo bilo posvećeno realizaciji preuzetih i dogovorenih obaveza, i da su za samo pet mjeseci realizovali više od 60 odsto zaključaka sa poslednjeg sastanka.

"U tom smislu, na sastanku je ocijenjeno da je u prethodnom periodu napravljen značajan progres u sprovođenju reforme javne uprave, i ukazano na važnu ulogu Ministarstva u koordinaciji ovog procesa", kazala je Pribilović na konferenciji za novinare povodom sastanka Radne grupe.

Kako je navela, Ministarstvo će i u narednom periodu biti posvećeno realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana i Strategije reforme javne uprave.

"A posebno reorganizaciji državne uprave kroz donošenje novog Zakona o državnoj upravi, kao i izradi i implementaciji Plana optimizacije broja zaposlenih, kako bi uprava i zaposleni u njoj odgovorili zadacima i ciljevima države", navela je Pribilović.

Ona je kazala da su partnere iz EK informisali da će nastaviti dalje aktivnosti na planu nadogradnje i unapređenja servisa na portalu eUprave, kao i na pripremnim aktivnostima za uspostavljanje jedinstvenog "one stop shopa" u Crnoj Gori.

"Između ostalog, zaključeno je da u narednom periodu moramo obezbijediti kontinuitet u reformskim nastojanjima da se sistem javne uprave u Crnoj Gori učini efikasnijim i profesionalnijim", rekla je Pribilović.

Prema njenim riječima, rad Posebne grupe za reformu javne uprave ocijenjen je kao odličan mehanizam sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ali i kao značajan forum za razmjenu informacija, sagledavanje ostvarenih rezultata i definisanje narednih koraka u cilju jačanja državne uprave i jedinica lokalne samouprave, što je, zapravo, odličan primjer kako koordinacioni mehanizam treba da izgleda u praksi", dodala je Pribilović.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, rekao je da novi program podrške za Crnu Goru pokazuje da je fokus EU na reformi javne uprave.

"Nedavno usvojena strategija za Zapadni Balkan je jasno ukazala da su Vlada i administracije od suštinskog značaja za stvaranje društvenih promjena, koje su potrebne", kazao je Orav.

On je naveo da je uz podršku EU Crna Gora 2016. godine usvojila ambiciozni program reforme javne uprave i radila u pravcu transparentnog i efikasnog sistema, orijentisanog ka uslugama.

Orav je rekao da građani zaslužuju bolju administraciju i bolji kvalitet života i da je zbog toga Evropska komisija odlučila da podrži implementaciju i reformu državne uprave, sa novim programom u vijednosti od 15 miliona eura.

"To će biti dodatna sredstva opredjeljena u odnosu na 11 miliona eura koje su već posvećene za reformu upravljanje javnim finansijama, kao znak važnosti koje se daje odgovornosti kapacitetima efikasno za upravljanje javnim fondovima", dodao je Orav.

On je zahvalio Prilibović i službenicima Ministarstva na uloženim naporima kojima su, kako je rekao, pokazali čvrstu odlučnost da poštuju obavezu za reformu javne uprave.

Orav je istakao da je reforma javne uprave dugačak proces koji vuče mnogo institucija i različite dimenzije administrativnog sistema, i da ostvarivanje ciljeva neće zavisiti samo od volje Ministarstva, već i od napore kompletne administracije.

"Želimo vam mnogo uspjeha u tome, a EU će nastaviti da bude na vašoj strani", poručio je Orav.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније