Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

28. 02. 2018. 08:15 >> 08:14
8

SINDIKAT ZDRAVSTVA

Ljekari traže povećanje plata za 180 eura

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić saopštila je da od Ministarstva zdravlja očekuju odgovor kada će medicinskim radnicima biti povećane zarade, kako bi se spriječio odlazak najboljih ljekara specijalista.

 

Ona je navela da traže povećanje plata u prosjeku oko 180 eura u naredne dvije godine, tako što bi se koeficijenti složenosti za zarade povećali doktorima medicine na 14, specijalistima na 16 i supsecijalistima na 18. Krivokapićeva ističe da su godinama ljekari nezadovoljni zaradama, što potvrđuje da Vlada budžetom za ovu godinu nije opredijelila sredstva za veće plate u zdravstvu, prenosi Dan.

“Ministar je kazao da su naši zahtjevi opravdani, ali ćemo mu uputiti dodatna obrazloženja kako bi se unaprijedio socioekonomski status zaposlenih u zdravstvu. Mi ne odstupamo od namjere da se zarade u sistemu povećaju. Rad u ambulanti nosi odgovornost, humanost i dežurstva, tako da se to mora vrednovati”, rekla je Krivokapić.

Ističe da je poslednjih godina veliki broj ljekara i tehničara napustio javne ustanove, jer zdravstveni sistem ne vodi računa o uslovima za rad i nagrađivanju kvalitetnih medicinara.

Krivokapić je saopštila da je samo ove godine četvoro specijalista koji su članovi Sindikata zdravstva napustilo sistem, dva ljekara su otišla u inostranstvo a dva u privatni sektor.

“Prema podacima Ljekarske komore Crnu Goru je poslednjih godina napustilo 10 odsto od ukupnog broja ljekara, koji iznosi 1.360. To je veliki broj i trenutno ne znamo da li je ovaj podatak vjerodostojan, ali treba sve da nas zabrine. Ljekari gledaju da radeći ovaj veoma odgovoran posao zarade više, a meni smeta da država ne prepoznaje vrijedne, radne kolege, koje bi mogle da unaprijede naš sistem. Novac se mora naći jer je to jedan od oblika zadržavanja kvalitetnih ljekara”, dodala je Krivokapićeva.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније