Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

27. 02. 2018. 19:37 >> 19:46

POLJOPRIVREDNICI IZ PLJEVALJA

Zanima ih podrška preradi mlijeka

Poljoprivrednici iz Pljevalja, gdje je danas održana prezentacija Agrobudžeta, posebno su interesovani za mjere podrške za preradu mlijeka, ali i nabavku stoke, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Pljevaljski poljoprivrednici, koji su godinama ulagali značajna sredstva za unaprijeđenje prerade mlijeka na gazdinstvu, gdje su uz podršku Ministarstva adaptirali objekte za preradu mlijeka i kupili potrebnu opremu, pokazali su posebno interesovanje za mjere podrške za preradu mlijeka, ali i nabavku stoke i ostale oblike podrške stročarstvu”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva je objšnjeno da su poljoprivredni proizvođači sa područja pljevaljske Opštine danas imali priliku da se detaljnije informišu o svim vrstama i visini podrške, investicijama koje se podržavaju, potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje podrške, dinamici sprovođenja mjera, kao i načinu podnošenja zahtjeva za podršku.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su ove godine premije za preradu mlijeka na gazdinstvu predstavljene kroz zasebnu mjeru. Podrška se daje za proizvođače koji prerađuju sirovo mlijeko na svom gazdinstvu u vidu osnovne premije koja iznosi šest centi po litru prerađenog mlijeka.

“Uslov za ostvarivanje prava na premiju je upis u Registar registrovanih objekata u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Mali proizvođači, koji prerađuju do 50 litara sirovog mlijeka, mogu da prerađuju mlijeko u sastavu stambenog objekta, dok proizvođači koji prerađuju više od 50 litara moraju imati poseban objekat koji se nalazi na poljoprivrednom gazdinstvu”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da sirovo mlijeko mora biti od sopstvenih životinja na gazdinstvu.

“Posebna pažnja na prezentaciji Agrobudžeta bila je posvećena ostalim novinama u odnosu na prethodnu godinu. Ovogodišnji Agrobudžet akcenat stavlja na podršku mladim poljoprivrednicima, koji imaju mogućnost da kroz više mjera ostvare podršku i do 70 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da je starosna granica za podršku pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika povećana sa 30 na 35 godina.

Predstavnici Ministarstva podsjetili su proizvođače na obavezu da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kako bi ostvarili pravo na podršku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније