Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

27. 02. 2018. 13:18 >> 14:59
6

FORUM BOŠNJAKA

Utvrditi istinu i rasvijetliti zločine

Forum Bošnjaka Crne Gore (FBCG) pozvao je danas relevantne predstavnike i institucije Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Evropske Unije da, kako su naveli, spriječe dalju kompromitaciju pravde i stvore uslove za adekvatno apsolviranje istine o otmici putnika iz voza u Štrpcima.

Danas se navršava 25. godina od zločin na željezničkoj stanici Štrpci, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz Višegrada, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, oteli i ubili 19 putnika.

Predstavnici Foruma, više političkih partija i nevladinog sektora položili su danas cvijeće na spomenik žrtvama civilnih ratova u Podgorici.

Predstavnik FBCG Rifat Rastoder je kazao da je srpska paravojna formacija iz Višegrada, samo zbog biljega imena, izvela iz voza 19 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci i jedan Hrvat, a njih osam državljani Crne Gore.

On je rekao da je prvi i jedini koji je osuđen za otmicu i likvidaciju putnika, kojima je jedina krivica bila što su pripadali drugoj nacionalnosti, Nebojša Ranisavljević iz Despotovca.

"Tokom suđenja Ranisavljeviću, utvrđeno je da je paravojnom grupom koja je izvršila otmicu rukovodio Milan Lukić, koji je, nakon rata, uhapšen i osuđen od međunarodnog - Haškog tribunala na doživotnu robiju, ali za druge zločine, dok za otmicu u Štrpcima nikada nije odgovarao", rekao je Rastoder.

On je kazao da su u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010, pronađena tijela Halila Zupčevića iz Trebinja, Rasima Ćorića iz Prijepolja, Jusufa Rastodera iz Savin Bora, kod Petnjice i Ilijaza Ličine iz Bioče kod Bijelog Polja.

Rastoder je naveo da je zajednički istražni tim BiH i Srbije 2014. godine, uhapsio još 15 osumnjičenih osoba – pripadnika Vojske Republike Srpske i paravojne formacije "Osvetnici".

On smatra da bi sve to trebalo da bude dovoljan razlog nadležnim evropskim i evroatlantskim institucijama da od svih koji istinski plediraju da budu dio evropske porodice zahtijevaju i drugačije konkretno ponašanje.

Rastoder je rekao da bi bilo logično, očekivati konkretnu podršku višegodišnjoj inicijativi Foruma Bošnjaka, da se u okviru civilnog sektora, Skupštine ili Vlade Crne Gor formira Istraživačko – dokumentacioni centar.

"Koji bi, konačno, prikupio i na odgovarajući način valorizovao sve relevantne činjenice o svim slučajevima sa elementima zločina iz posljednje jugoslovenske ratne drame. U protivnom, i same evropske institucije biće svojevrsni saučesnici klasične kompromitacije prava i pravde", poručio je Rastoder.

Predsjednik Savjeta FBCG, Husein Tuzović je apelovao da se nadležni državni organi razmjenom raspoložive dokumentacije uključe u rasvetljavanje ovog kao i svih drugih zločina počinjenih u istom periodu nad građanima Crne Gore.

„Za sve građane nije gotovo ništa učinjeno, vjerujemo da će se ipak smoći snage da se krene u završnicu te akcije i da se oni čiji posmrtni ostaci nijesu pronađeni i omogući porodicama da ih časno i dostojanstveno sahrane“, kazao je Tuzović.

On je rekao da zadatak u budućnosti treba da bude obezbijeđivanje normalnog života i uslova u kojima ljudi neće strahovati za svoje živote.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić kazao je da se do sada niko od porodica stradalih putnika nije obraćao konkretnim zahtjevima za socijalnu pomoć i pozvao ih da iskoriste svoje zakonsko pravo.

„Razumijem da su neke od tih porodica u takvoj situaciji i pozivam ih da pokrenu postupak i traže svoja prava i svakako ćemo biti vrlo otvoreni prema toj inicijativi“, poručio je Purišić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније