Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

26. 02. 2018. 18:03   >>  22:47 3

OSNOVNI SUD U NIKŠIĆU

Poništena odluka i za Vukčevića

Vijeće nikšičkog Osnovnog suda, odlučujuči po žalbi, ukinulo je privremenu mjeru kojom je Skupštini naloženo da vrati Nikolu Vukčevića u Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Ranije je Osnovni sud naložio Skupštini da vrati Vukčevića u Savjet do okončanja pravnosnažnog postupka.

Vukčevića je Skupština razriješila nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila da je bio u konfliktu interesa.

Vijeće je ocijenilo da se privremenom mjerom kao sredstvom obezbjedjenja potraživanja, u ovom slučaju zahtjeva tužioca za poništaj odluke, ne može ostvariti vraćanje tužioca na funkciju do pravosnažnog okončanja postupka.

"Tužbom se traži da se poništi Odluka o razrješenju, pa je pravno neprihvatljivo da se poništaj odluke obezbjedjuje vraćanjem tužioca na mjesto člana Savjeta, jer bi se na taj način privremena mjera stavila ispred samog potraživanja-zahtjeva tužbe, a ne sa ciljem obezbjedjenja i time prejudicirao krajnji ishod spora", navodi se u odluci suda.

Ističe se da je položaj Vukčevića određen mandatom, a da je njegov postupak imenovanja i razrješenja propisan Zakonom o nacionalnom javnom emiteru.

"Pa se vraćanje na mjesto člana Savjeta ne može odrediti sa trajanjem do pravosnažnog okončanja postupka, kako je to traženo predlogom za odredjivanje privremene mjere i odredjeno pobijanim rješenjem, niti mimo zakonske procedure kojom je jasno definisan postupak izbora, jer se članstvo u Savjetu ne može tretirati kao radno pravni odnos", navodi se u obrazloženju.

Ocjenjuje se da vraćanja na funkciju na način odredjen osporenim rješenjem nema zakonskog utemeljenja, i da bi moglo dovesti do toga da se tajanje mandata mijenja odlukom suda o privremenoj mjeri, suda što je neprihvatljivo.

"Zakonom je propisana procedura izbora novog člana savjeta nakon razrješenja člana, pa je neprihvatljivo stanovište da sprovodjenje procedure izbora novog člana predstavlja opasnost da će se ostvarenje potraživanja tužioca osujetiti ili znatno otežati, jer se radi o sprovodjenju postupka imenovanja novog člana, koji je propisan i jasno definisan zakonom kao obaveza", navodi se u odluci.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније