Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

26. 02. 2018. 13:20 >> 17:17

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Objavljen prvi javni poziv u okviru IPARD-a

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas prvi javni poziv za dodjelu sredstava finansijske podrške u okviru Programa IPARD II, čijom realizacijom će u naredne četiri godine u crnogorsku poljoprivredu biti investirano 87 miliona eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, kazao je danas da je javni poziv raspisan za Mjeru 1 - Investicije u fizički kapital poljoprivredih gazdinstava.

"Realizacijom IPARD-a u naredne četiri godine u našu poljoprivredu će biti investirano 87 miliona eura, od čega 39 miliona iz evropskih fondova, 12 miliona iz nacionalnog budžeta i 36 miliona učešća proizvođača", rekao je Simović na konferenciji za novinare održanoj na gazdinstvu poljoprivrednika Vasa Ujkića.

Korisnici tog javnog poziva mogu biti svi građani i preduzeća koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom i koja već imaju određenu poljoprivrednu proizvodnju u sektorima proizvodnje mlijeka, mesa, jaja, voćarstva, povrtarstva, ratarstva, uzgoja gljiva i pečuraka, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva, ribarstva. Obuhvaćeni su faktički svi sektori.

"Predmet investicije može biti izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na gazdinstvu, podizanje voćnjaka, vinograda, maslinjaka, zaštićenih prostora, investicije u sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije, nabavku košnica i izgradnju ribnjaka", naveo je Simović.

Tim javnim pozivom podržaće se investicije u iznosu od deset hiljada eura do 500 hiljada eura, a podrška iznosi do 60 odsto prihvatljivih troškova, a ako se radi o mladom farmeru ispod 40 godina, podrška iznosi 65 odsto, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška iznosi čak 70 odsto.

"Javni poziv je otvoren do 15. maja i već od naredne sedmice krećemo u promociju poziva neposredno na terenu. Najavljujem da ćemo ubrzo objaviti i drugi javni poziv iz velikog IPARD-a, koji će biti namijenjen prerađivačima", rekao je Simović.

On je ocijenio da je veliki IPARD velika podrška Evropske unije (EU) Crnoj Gori i njenom sektoru poljoprivrede, kao i velika šansa i crnogorska poljoprivreda neće biti ista prije i poslije realizacije IPARD-a.

"Veliki IPARD je velika odgovornost svih uključenih aktera i proizvođača i stručnih službi i brojnih institucija na državnom i lokalnom nivou. Zbog toga danas i naši evropski partneri i predstavnici opština i šest ministarstava i četiri nadležne uprave i agencije i Investiciono-razvojni fond (IRF) zajedno predstavljaju prvi javni poziv", naveo je Simović.

Vlada je, kako je dodao, zadužila te institucije da prioritet u radu daju predmetima i izdavanju dokumentacije, na osnovu koje se ostvaruje pravo na podršku iz IPARD-a.

Predstavnik Delegacije EU u Podgorici, Hermann Spitz, smatra da je taj događaj prilika da se cijene napori Crne Gore koji su rezultirali time da je državi povjerena operativna struktura krajem prošle godine sa implementacijom IPARD-a II, uključujući upravljanjem budžetom.

"Prethodnim programima IPARD Like 1 i IPARD Like 2 sa budžetom od osam miliona eura više od 450 farmera i preko 50 kompanija imale su koristi od ovih investicija", precizirao je Spitz.

On je kazao da se očekuje da će u narednim mjesecima doći još toga i da će naredna IPARD mjera, koja se tiče prerade hrane i plasiranja poljoprivrednih i proizvoda ribarstva, biti lansirana uskoro.

"Danas smo došli do ključnog trenutka, ali imamo još mnogo posla kako bi omogućili sektoru poljoprivrede i ruralnim zajednicama da imaju koristi od IPARD-a i da poboljšaju uslove ljudi koji žive u ruralnim područjima", ocijenio je Spitz.

Prema njegovim riječima, IPARD ima potencijal da transformiše sektor poljoprivrede Crne Gore i efikasnu implementaciju Programa koja će pokazati sposobnost Vlade da upravlja fondovima EU što je važno u procesu pristupanja Crne Gore EU.

"IPARD Progam namijenjen je farmerima i ruralnim zajednicama i pomaže Ministarstvu da se pripremi za kompletan set zajedničke poljoprivredne politike za onaj trenutak kada Crna Gora postane država članica EU, tako da je ovo dobra prilika i test spremnosti koji pokazuje da Crna Gora može odgovorno upravljati novcem EU", zaključio je Spitz.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније