Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

24. 02. 2018. 13:59   >>  13:58

PREPORUKE MINISTARSTVA

Poljoprivrednici da reaguju preventivno

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozivalo je poljoprivredne proizvođače da, povodom najavljenog nevremena u narednim danima, pojačaju pozornost i reaguju preventivno, kako bi izbjegli eventualnu štetu.

Iz Ministarstva su naveli da se to, kada je riječ o biljnoj proizvodnji, posebno odnosi na objekte u kojima se proizvodnja obavlja u zaštićenom prostoru, kao što su plastenici, ali i zasade voća.

“Preventivne aktivnosti kod plasteničke proizvodnje usmjerene su na očuvanje konstrukcije i folije, ali i sprječavanje izmrzavanja povrća koje se u ovom periodu proizvodi”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da poljoprivrednici treba da na vrijeme reaguju i ne dozvole da se sniježni pokrivač formira na krovu plastenika.

“Prije svega, potrebno je obezbijediti i na krovu montirati prskalice - rasprskivače i sa prvim pahuljama snijega pustiti vodu kroz sistem, kako bi se eliminisalo stvaranje snježnog pokrivača, koji najčešće prouzrokuje pucanje folije, a može dovesti i do krivljenja ili lomljenja konstrukcije”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da u slučaju da se na plasteniku formira sniježni pokrivač, ne treba naknadno uključivati rasprkivače, jer će efekat biti suprotan.

“Opasnost postoji i kod previše niskih temperatura, jer dolazi do smrzavanja vode, posebno u noćnim satima i u tim slučajevima dobro je improvizovati produžene alatke sa tupim vrhovima za čišćenje snijega, da se ne ošteti folija. Proizvođači koji nijesu u mogućnosti da obezbjede rasprskivače, a imaju manje plastenike, mogu sa zemlje, pomoću crijeva sa većim protokom vode, da onemoguće stvaranje snježnog pokrivača”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da su štetnom dejstvu snježnog pokrivača i olujnog vjetra posebno podložni oni plastenici koji nijesu izgrađeni prema savremenim standardima, odnosno koji nemaju atest da mogu podnijeti teret i do 100 kilograma po kvadratu.

“Kako bi se spriječilo izmrzavanje povrća potrebno je obezbijediti adekvatno dogrijavanje. Proizvođači koji nemaju grijanje u plastenicima moraju obezbijediti dogrijavanje sa plinskim grijačima, radijatorima, električnim grijalicama i sličnim izvorima toplote”, poručili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da usjeve u ovom periodu treba prekriti agrotekstilom, da bi se spriječilo smrzavanje.

Kada je riječ o voćnim zasadima, voćke se sada nalaze u fazi zimskog mirovanja što ih čini otpornijim na niske temperature, ali ne i na teret koji može prouzrokovati sniježni pokrivač na njima. Zbog toga se savjetuje pravovremeno fizičko otresanje snijega sa grana.

“Suv i prozračan snijeg ne može nanijeti velike štete gajenim biljkama, ali su u slučaju mokrog snijega ili ledene kiše moguća oštećenja na voćarskim kulturama u vidu smrzavanja, pucanja i lomljenja, posebno na mladim i tanjim granama”, kazali su predastavnici Ministarstva.

Oni su dodali da i da snijeg pogoduje ozimim ratarskim kulturama, jer ih štiti od niskih temperatura i takozvane golomrazice. Sniježni pokrivač, takođe, štiti zemljište od prejakog hlađenja.

Iz Ministarstva su stočarima preporučili da životinjama obezbijede minimalne uslove za život i proizvodnju u uslovima izrazito niskih temperatura.

„Potrebno je na vrijeme provjeriti kvalitet objekta u kome se drži stoka, posebno krovne konstrukcije. Ukoliko je potrebno ojačati krov, kako ne bi došlo do urušavanja pod sniježnim pokrivačem“, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su saopštili da je potrebno obezbijediti sve otvore na objektu, kako bi se u unutrašnjosti održavala potrebna temperatura. Stvaranje uslova da se unutar objekta održava adekvatna temperatura, uz redovno provjetravanje, posebno je važno na farmama sa podmlatkom koji je osjetljiv na niske temperature.

„U uslovima niskih temperatura, važno je pojačati ishranu proizvodnih životinja i obezbijediti njihovo kvalitetno i kontinuirano napajanje čistom vodom“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da odrasle kategorije životinja podnose niske temperature bez značajnijih poremećaja, ali da se problemi javljaju kod podmlatka kojem je potrebna toplota.

“To je naročito izraženo kod jagnjadi i jaradi, pa tim kategorijama treba posvetiti posebnu pažnju, s obzirom da je sezona jagnjenja i jarenja pri kraju. Na farmama u kojima postoji podmladak, trebalo bi jedan dio objekta opredijeliti za njihov smještaj, pojačati prostirku i bolje temperaturne uslove”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni savjetuju i da se pojača ishrana životinja, jer se, pored količina potrebnih za proizvodnju, veliki dio utroši za održavanje temperature organizma.

“Pored pravilne ishrane, bitno je i pravilno napajanje životinja, koje svakodnevno moraju unijeti optimalnu količinu vode za sopstvenu rehidrataciju i proizvodnju”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da su najveće količine vode potrebne govedima, gdje se kod visokomliječnih krava ta količina kreće preko 100 litara. Za proizvodnju litra mlijeka potrebno je četiri do pet litara vode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније