Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan; Objavila: J.B.Č. ]

23. 02. 2018. 08:38   >>  08:35

STUDENTSKI OMBUDSMAN

Profesori krše pravila, studenti ispaštaju

Studentski ombudsman Univerziteta Crne Gore (UCG) Stefan Boljević kazao je da mu je u 2017. godini podneseno 18 prigovora studenata i grupa budućih visokoškolaca, koji su se žalili na kršenje pravila studija i način ispitivanja profesora.

Boljević je za Dan istakao da su prigovore mahom podnosili studenti osnovnih studija na UCG, a odnosili su se na sprovođenje pravila studija.

"Tokom prethodne godine pristiglo je 18 prigovora studenata Univerziteta Crne Gore. Naravno, iza ovog broja prigovora stoji znatno veći broj studenata jer se češće dešavalo da se studenti obrate u grupama, nego pojedinačno. To je i razumljivo jer je praksa pokazala da kada dođe do kršenja pravila obično se radi o pogrešnom tumačenju određenog člana Pravila studiranja od strane predmetnog profesora zbog čega posledice snosi veći broj studenata", rekao je Boljević.

On navodi da su studenti najčešće imali primjedbe na prolaznost na ispitu, način polaganja predispitnih i ispitnih obaveza i (ne)uslovljenost izlaska na određene provjere znanja.

Boljević objašnjava da ni fakulteti nijesu spremni da izađu u susret i riješe zahtjeve i primjedbe studenata.

Predsjednica Studentskog parlamenta UCG Sara Arianna Serhatlić kazala je za Dan da se od početka uvođenja reforme i obavezne prakse, studenti nijesu obraćali njihovim predstavnicima kako bi ukazali na nedostatke ili propuste u vezi sa praktičnom nastavom.

"Dovoljno je pomenuti da postoje fakulteti koji su i dosad imali praktičnu nastavu u značajnom procentu. Vjerujemo da će fakulteti koji nemaju dovoljno smještajnih kapaciteta, u saradnji sa privrednim subjektima, uspjeti da organizuju praktičnu nastavu koja će rezultirati kvalitetom i da će studenti biti spremni za tržište rada, što je zapravo i cilj", smatra Serhatlićeva.

Ona je bavela i da je rano govoriti o rezultatima novog reformisanog modela studiranja, a prava slika se može dobiti samoevaluacijom ili evauacijom, za koje znamo da su kompleksni ali i reprezentativni procesi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније