Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 02. 2018. 16:59   >>  16:58

NAJBOLJI DO SADA

ASK: CG poboljšala indeks percepcije korupcije

Crna Gora je u izvještaju Transparency International-a za 2017. poboljšala indeks percepcije korupcije koji iznosi 46, što je do sada najbolji indeks naše države u godišnjim izvještajima te organizacije, saopšteno je iz Agencije za sprečavanje korupcije ASK).

"U najnovijem Izvještaju Transparency International-a Crna Gora je zauzela 64. mjesto, kao i 2016. godine kada je indeks bio 45. Poređenja radi, u 2015. indeks percepcije korupcije je bio 44, a 2014. godine 42", saopšteno je iz ASK.

Iz Agencije podsjećaju da je u posljednjih nekoliko godina Crna Gora napravila veliki napredak na listi Transparency International-a u odnosu na prvo istraživanje kojim je obuhvaćena nakon obnove nezavisnosti, koje je objavljeno 2007. godine, a prema kojem je bila na 84 mjestu, sa indeksom 3.3 (33 prema sadašnjoj metodologiji).

"Bolji indeks percepcije korupcije u Izvještaju Transparency International-a je pokazatelj da Crna Gora ostvaruje konstantan napredak u suzbijanju te pojave što, između ostalog, potvrđuje i bolja pozicija naše države u odnosu na zemlje okruženja", navodi se u saopštenju. 

Kada su u pitanju zemlje regiona, Crna Gora je u novom Izvještaju bolje rangirana u odnosu na Srbiju (77. mjesto, CPI 41), Kosovo (85. mjesto, CPI 39), Albaniju i Bosnu i Hercegovinu (dijele 91. mjesto, CPI 38) i Makedoniju (107. mjesto, CPI 35).

Crna Gora je bolje rangirana i ima bolji indeks percepcije korupcije i od pojedinih članica Evropske Unije, kao što su Mađarska i Bugarska.

"Bolji indeks je rezultat predanog rada nadležnih državnih organa na preventivnom i represivnom antikorupcijskom planu, kao i dosljednog sprovođenja obaveza iz Akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23. i 24. Istovremeno, to je snažan podstrek za Agenciju, kao i sve aktere uključene u borbu protiv korupcije, da nastave sa efikasnim sprovođenjem antikorupcijskih nadležnosti u cilju daljeg poboljšanja indeksa percepcije korupcije.

IZ ASK podsjećaju da je prema istraživanju javnog mnjenja koje je u decembru 2017. za njihove potrebe sprovela agencija Damar Plus, poraslo povjerenje građana u rad ovog organa u borbi protiv korupcije, tako da je povjerenje imalo 68.4% građana, dok je u 2016. povjerenje imalo 65,4% ispitanika. Takođe, kada bi se odlučili da prijave korupciju, najveći broj ispitanika (32.6%) bi imao povjerenje u Agenciju, pa je i u 2017. Agencija bila na prvom mjestu među organima kojima bi građani prijavili korupciju.

Iz ASK ističu da će nastaviti da transparentno i dosljedno primjenjenjuje sve mjere iz Zakona o sprječavanju korupcije i drugih propisa iz njene nadležnosti, kao i strateških antikorupcijskih dokumenata.

"Na taj način, Agencija će snažno doprinositi daljem jačanju nivoa javne svijesti o problemu korupcije, podizanju transparentnosti rada javnog i privatnog sektora, u cilju smanjenja rizika od pojave korupcije i, kako očekujemo, sve boljim rezultatima u narednim istraživanjima relevantnih međunarodnih organizacija", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније