Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 02. 2018. 22:11   >>  22:15

STRADALA 22 GRLA

Kju groznica na nikšićkim farmama

Na četiri farme krava u Nikšiću otkrivena je bolest kju groznica. Uginula su dva grla krupne stoke, dok je dvadeset eutanazirano, saopštila je inspektorka Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Slavica Sudžum.

Bolest kju groznice izaziva bakterija coxiela burnetii i prenosi se na čovjeka.

"Nije bilo obolijevanja ljudi, a mlijeko i meso se mogu koristiti ukoliko se termički obrade. Opasnost postoji ako se proizvodi sir od mlijeka koje nije termički obrađeno", rekla je Sudžum.

Specijalistička ambulanta iz Podgorice potvrdila je sumnju nikšićkih veterinara da je riječ o kju groznici i oboljela grla su eutanazirana, a šteta će farmerima biti nadoknađena, kazala je inspektorka.

Veterinar nikšićke ambulante Petko Mikić, rekao je da je kju groznica otkrivena na farmi 2007. godine i na istom gazdinstvu bolest se pojavila i u ovoj godini.

"Nakon, ispitivanja utvrđeno je obolijevanje životinja na još tri farme, a grla su uništena jer je to jedini način sprječavanja širenja bolesti", kazao je Mikić i naveo da se bolest manifestuje čestim pobačajima kod životinja.

Veterinari su objasnili da vakcinacija zdravih grla nije moguća jer ne postoji efikasan lijek protiv kju groznice.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније