Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

21. 02. 2018. 11:15   >>  11:16

DVODNEVNI SKUP

Uz EU protiv nelegalnog ribolova

Crna Gora će u oblasti ribarstva imati podršku Evropske komisije, ne samo u dijelu usklađivanja sa Zajedničkom ribarskom politikom EU i podizanja konkuretnosti sektora ribarstva, već i u dijelu podizanja kapaciteta u suočavanju sa zajedničkim izazovima kakvi su sve vrste nelegalnog ribolova.

To je poruka dvodnevne međunarodne radionice na temu nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova (IUU ribolov), koja je održana u Podgorici, u organizaciji Instrumenta za tehničku pomoć (TAIEX) i Evropske komisije.

Na skupu je učestvovalo 29 delegata iz sedam država: Crne Gore, Turske, Bosne i Hecegovine, Makedonije, Srbije, Albanije i Kosova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, cilj radionice bio je da se zemlje učesnice upoznaju sa primjenom evropskog zakonodavnog okvira i ciljevima kada je u pitanju IUU ribolov, kao i da se intenzivira saradnja zemalja u borbi protiv navedenih izazova.

U ime Crne Gore, kao domaćina međunarodne radionice, skup je otvorila generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Slavica Pavlović.

Pavlović je istakla da je nelegalni ribolov u svim zemljama Mediterana, pa i Crnoj Gori prepoznat kao ozbiljan izazov i problem koji negativno utiče na očuvanje i održivo upravljanje resursima ribe, kao i na stanje tržišta proizvoda ribarstva.

Podsjetila je da u cilju unapređenja kontrole i borbe protiv svih vrsta nelegalnog ribolova u Crnoj Gori Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u junu prošle godine formiralno radnu grupu, čiji su članovi predstavnici svih relevantnih državnih i naučnih institucija kao i predstavnici NVO sektora i grupe građana.

Prvenstveni zadatak i cilj ove radne grupe je da se u napravi širok front za zajedničku borbu protiv nelegalnih aktivnosti, a Pavlović je istakla zadovoljstvo što su dosadašnje aktivnosti dale pozitivne rezultate u suzbijanju ovih pojava.

Pavlović je dodala da će Crna Gora nastaviti aktivno da učetvuje u svim aktivnostima vezanim za održivo ribarstvo u Mediteranu, a naročito Jadranskom moru.

U ime Generalnog direktorata za Ribarstvo Evropske komisije Stilianos Mitolidis je istakao da Evropska unija djeluje u borbi protiv nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova, koji sve više osiromašuje mora, uništava staništa i stavlja legalne ribolovce u neravnopravan položaj.

Savjetnik za ribatstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Deniz Frljučkić prezentovao je stanje u oblasti zakonodavnog i institucionalnog okvira u Crnoj Gori kojima se bori protiv nelegalnog ribolova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније