Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

20. 02. 2018. 18:13   >>  18:18

U DANILOVGRADU

Predstavljene mjere iz Agrobudžeta

Poljoprivredni proizvođači sa područja Danilovgrada, koji su prisustvovali današnjoj prezentaciji Agrobudžeta, zainteresovani su za ulaganja u sisteme za navodnjavanje, unaprijeđenje proizvodnje u voćarstvu i vinogradarstvu, kao i proizvodnju povrća i rasada.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja upoznali su prisutne sa mjerama podrške, mogućnostima bespovratne podrške investicijama kroz javne pozive čije je objavljivanje u toku, kriterijumima i uslovima koje treba da ispune kako bi ostvarili pravo na podršku, kao i potrebnoj dokumentaciji koju je potrebno da dostave za pojedine vrste podrške.

“Akcenat je bio i na novim mjerama i novinama u Agrobudžetu, kreiranim na bazi predloga poljoprivrednika i iskustava iz ranijih godina”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Poljoprivredni proizvođači su kroz diskusiju pokazali interesovanje za ulaganja u sisteme za navodnjavanje, unaprijeđenje proizvodnje u voćarstvu i vinogradarstvu, proizvodnju povrća i rasada, nabavku nove mehanizacije, kao i pčelarstvo.

“Pitanja su bila usmjerena na gotovo sve mjere podrške koje se sprovode u okviru Agrobudžeta. Poljoprivrednici su se interesovali za proceduru dobijanja premija za mlijeko, posebno premija za preradu mlijeka na gazdinstvu, koja se kao mjera nastavlja i ove godine”, rekli su iz Ministarstva.

Nastavlja se i sa podrškom nabavci stoke, sa podrškom za ekološko upravljanje stajskim đubrivom i podrškom organskoj proizvodnji. Za svaku od pojedinačnih mjera objašnjeno je koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijume prihvatljivosti, potrebna dokumentacija koju je potrebno dostaviti Ministarstvu i u kojim rokovima.

Poljoprivrednici su kazali da su zainteresovani za podršku kojom se i ove godine podržavaju mladi farmeri sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinaske struke za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi.

“Od ove godine mogu se prijaviti mladi koji imaju do 35 godina, za razliku od prošle godine, kada je starosna granica bila 30 godina. Mladi će imati dodatne povoljnosti kroz druge mjere podrške”, dodaje se u saopštenju.

Posebna pažnja stavljena je na predstavljanje direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, i predstavljanje mjera podrške namjenjenih ruralnom razvoju. Minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji smanjena je sa 0,5 na 0,3 hektara, osnovna premija je 180 eura po hektaru, i povećana je dodatnih deset eura za mlade korisnike.

“Sa istim ciljem, a to je uvođenje što većeg broja korisnika u sistem subvencija, smanjeni su kriterijumi i kad su u pitanju direktna plaćanja u stočarstvu”, rekli su iz Ministarstva.

Mjerama namjenjenim ruralnom razvoju, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradja bunara i bistjerni, razvoj klastera. Podrška se obezbjeđuje u iznosu od 50, 60 ili 70 odsto od vrijednosti investicije u zavisnosti od programa.

Predstavnici Ministarstva su najavili početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i objasnili da će u narednom periodu biti raspisan javni poziv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније