Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

20. 02. 2018. 18:01   >>  18:00

BRAJOVIĆ NA CETINJU

Nacionalna biblioteka matica identiteta

Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ na Cetinju predstavlja maticu crnogorskog identiteta i trajanja, saopštio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Povodom Dana maternjeg jezika, Brajović je posjetio biblioteku na Cetinju. Zaposlenim je zahvalio na višegodišnjem radu i upornosti na kodifikaciji crnogorskog jezika.

"To je priznanje i zamajac ne samo identitetu, već cjelokupnoj kulturi koja je u jeziku urezana kao kolektivno pamćenje. Kodifikacijom crnogorskog jezika upaljena je još jedna buktinja u plamenu crnogorskog identiteta", rekao je Brajović tokom posjete Nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević" na Cetinju.

Predsjednik Skupštine je prvi posjetilac izložbe posvećene kodifikaciji Crnogorskog jezika, koja će sjutra biti i zvanično otvorena.

"Crna Gora ima mnogo toga u svojoj teškoj, ali i blistavoj istoriji, čime se može pohvaliti, ali je vjerovatno najveća i najljepša iskra prva štamparija kod Južnih Slovena, koju nam je ostavio u slavu i nezaborav gospodar Đurđe Crnojević davne 1493. godine u tamnim vilajetima Srednjeg vijeka, što pruža dodatni značaj. Imajući u vidu navedeno, mišljenja sam da ništa kao Nacionalna biblioteka ne zaslužuje ime mudrog vizionara, ali i mudri vizionar jednako zaslužuje biblioteku, jer se skoro sve pretvori u prah osim knjiga, koja svjedoči o vremenima i ljudima, na svoj nezaboravan način", rekao je predsjednik Skupštine.

Brajović i istakao da je Nacionalna biblioteka "bila je i ostala kolijevka i matica crnogorske kulture i identiteta, sabirni centar svih vizija i ideja crnogorskog djelanja kroz vjekove i milenijume".

Brajović smatra da je Nacionalna biblioteka ujedno crnogorski kontinuitet, crnogorsko trajanje i crnogorski obraz.

Direktor Nacionalne biblioteke Bogić Rakočević je zahvalio predsjedniku Skupštine na značaju koji kontinuirano pridaje identitetskim pitanjima Crne Gore, kao i logističkoj podršci koju Skupština želi da pruži za razvoj kulturne misije koju Nacionalna biblioteka ima.

“Nacionalna biblioteka koja baštini sve kulturne tragove, tragove kulture, pamćenja ne samo Crnogoraca već i svih naroda koji žive u njoj. Kodifikacijom crnogorskog jezika, stali smo rame uz rame sa svim jezicima svijeta koji su normatizovani i prihvaćeni, što znači da će sve što je vezano za Crnu Goru i izdavačku djelatnost i kulturu sve će biti bilježeno skraćenicom CNR”, kazao je Rakočević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније