Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

20. 02. 2018. 15:54   >>  16:32 3

ZEKOVIĆ SMATRA

"Policija bez osnova primjenila silu"

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Saša Zeković, kazao je da je Savjet pod oznakom hitno, od direktora Uprave policije zatražio da naloži hitnu provjeru, utvrdi identitet postupajućih policijskih službenika, razloge za intervenciju prema građanima sa pojašnjem zašto je moralo doći i do upotrebe fizičke sile.

Na snimku koji se danas pojavio u medijim vidi se kako uniformisani policajci prilaze grupi koja stoji ispred zatvorenog lokala i počinju da ih tuku.

Zeković je kazao da je na osnovu snimka očigledno da je policija bez osnova primijetila silu. "Mi cijenimo da je takvo postupanje bilo neosnovano i neprofesionalno", kazao je Zeković.

Bajčetić: Flagrantno i grubo kršenje ljudskih prava

Član predsjedništva PzP i funkcioner DF-a Nikola Bajčetić saopštio je da ovaj slučaj predstavlja flagrantno i grubo kršenje ljudskih prava.

“Sve češća nekontrolisana brutalnost pojedinih uniformisanih batinaša iz Uprave policije, aminovana rukovodstvom ove institucije, ozbiljno kalja ugled naše policije i časnih i poštenih službenika, koji dostojanstveno obavljaju svoj posao. Navodno, pretresima, baš kao u akcionim filmovima, ranom zorom, zapljenjuju manji dio oružja i droge, pa smatraju da su na taj način udarili na organizovani kriminal, dok se glavni mafijaški bosovi slobodno šetaju Crnom Gorom”, naveo je Bajčetić.

Kaže i da su simpatizeri, članovi, funkcioneri i lideri DF-a, najbolje osjetili brutalnost neodgovornih pojedinica iz Uprave policije

“Više slučajeva prekoračenja policijskih ovlašćenja, iz perioda protesta 2015. godine, ostalo je samo u fazi „izviđaja“ u tužilaštvu. Konkretno u mom slučaju, gdje postoji jasni dokazi i i video materijal, nije procesuirano ni jedno lice. Takođe i u slučaju Dušana Kneževića i mnogih drugih”. Naveo je Bjačetić i pozvao tužilaštvo da pokrene krivični postupak protiv lica koja se vide na snimku.

HRA: Kazniti počinioce

Akcija za ljudska prava (HRA) najoštrije je osudila posljednji slučaj policijske torture nad građanima u centru Podgorice.

Kako poručuju iz HRA, pokazuje se da je nekažnjivost policijske torture najsigurniji način da ona postane sistemski problem, a što je sada slučaj u Crnoj Gori.

"Očigledno je da su pripadnici Uprave policije ohrabreni na zloupotrebu prinude činjenicom da je Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Uprave policije omogućeno da bez ikakvih posljedica primjeni torturu nad najmanje 25 građana u Podgorici u oktobru 2015. godine. Izostanak bilo kakve zakonske i političke odgovornosti službenika Uprave policije za masovnu torturu iz 2015. godine sada pokazuje svoje otrovne posljedice", poručuju iz HRA.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније