Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

20. 02. 2018. 15:15   >>  15:33

HRA APELUJE

Povećati socijalna davanja

Socijalna pomoć u Crnoj Gori i dalje ne omogućava dostojanstveno preživljavanje, poručila je Akcija za ljudska prava, povodom Svjetskog dana socijalne pravde.

Akcija za ljudska prava (HRA) skreće pažnju na težak socijalni položaj najugroženijih kategorija stanovništva u Crnoj Gori i poziva Vladu Crne Gore da hitno riješi goruće probleme u oblasti socijalne i dječije zaštite.

Apeluju da se povećaju iznosi socijalne pomoći, tako da mogu da zadovolje osnovne potrebe korisnika, ograniči trošenje sredstava socijalne zaštite na ljude u utvrđenom stanju socijalne potrebe.

Traže i da se obezbijedi primjena člana 198 Zakona o energetici, kojim je načelno zabranjeno isključiti sa mreže tzv. ranjive kupce (zdravstveno i socijalno ugrožene) bez obzira na eventualno neizmirene obaveze po osnovu utrošene električne energije.

“Podsjećamo da najugroženiji u Crnoj Gori žive od materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP) koje iznosi 108 eura mjesečno za četvoročlanu porodicu dok su troškovi života osam puta veći. Iznos MOP je od 2010. godine porastao za nepunih sedam eura. Dječiji dodatak iznosi 24 eura mjesečno po djetetu, po pravilu, i ograničen je samo na prvo troje djece u porodici. S druge strane, trošak minimalne potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu prešao je 800 eura još 2015. godine, prema posljednjoj računici MONSTAT-a”, saopšteno je iz HRA.

Neprihvatljivo je, kažu, obrazloženje da u budžetu nema dovoljno novca, jer je jasno da ga ima, ali i da se, kako poručuje HRA, nenamjenski troši.

Istraživanje koje je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) sproveo u saradnji sa HRA, pokazalo je da je iz državnog budžeta u 2017. godini izdvojeno gotovo dva miliona eura za jednokratnu socijalnu pomoć, od čega je samo 700.000 eura dodijeljeno najugroženijima.

“Skoro dvostruko više je kroz netransparentne procedure podijeljeno zaposlenima u državnim institucijama i ministarstvima za poboljšanje njihove materijalne situacije, kupovinu u marketima, za 8. mart, Novu godinu, zimnicu, itd. Kako je budžetom za 2018. godinu ponovo predviđeno skoro dva miliona eura za jednokratnu socijalnu pomoć, apelujemo da se detaljno preispita ovo nenamjensko trošenje sredstava i obezbijedi da u 2018. godini novac ode onima kojima je zaista neophodan”, poručuju iz HRA.

Svjetski dan socijalne pravde Generalna skupština Ujedinjenih Nacija (UN) ustanovila je 2007. godine da ujedini napore država u suzbijanju siromaštva, postizanju pune zaposlenosti i stvaranju svijeta u kome bi svi imali jednake šanse. Socijalna pravda, koja podrazumijeva da svi imaju uslove da žive dostojanstveno, smatra se temeljem mira i razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније