Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 02. 2018. 16:38   >>  16:43

PEJOVIĆ U MOJKOVCU

EU integracije šansa za opštine

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, boravio je danas sa saradnicima u radnoj posjeti Mojkovcu. Tokom posjete koja je dio projekta „Evropski dan u tvom gradu“, Pejović je imao sastanak sa predsjednikom opštine Rankom Mišnićem, te prisustovao Javnoj debati „Značaj pristupnih pregovora za razvoj opština“.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, i predsjednik Opštine, Ranko Mišnić te njihovi saradnici u punoj multimedijalnoj sali Opštine pojasnili su mojkovačkim preduzetnicima i poljoprivrednicima prednosti koje nudi proces integracija u Evropsku uniju sa fokusom na poljoprivredu i turizam.

"Mislim da je ovo dobra prilika da na lokalnom nivou prođemo kroz ono što su mogućnosti i obaveze koje se nalaze pred svakom opštinom u Crnoj Gori, te da kroz zajednički rad koji predstoji u narednom periodu skupa prođemo proces učlanjena čitave države, pa samim tim i svake opštine, grada i naselja u Crnoj Gori", kazao je Pejović.

Na tom putu, kako je istakao, veoma je bitno iskoristiti pogodnosti koje nude razni podsticajno razvojni projekti među kojima je i IPARD-2 koji obezbjeđuje značajna sredstva iz EU i budžeta Crne Gore.

"Poljoprivrednici iz ovog i drugih krajeva države mogu sagledati da na najbolji način se pripreme za korišćenje budućih evropskih fondova. A turizam kao jedan novi zamah u Opštini Mojkovac po pitanju razvoja hotelskih kapaciteta nudi mogućnosti, razvoj skijališta i sve ono što dobijamo jednim boljim infrastrukturnim povezivanjem između glavnog grada kroz auto put prema sjeveru", naglasio je ministar evropskih poslova.

Mišnić je naveo da je vizija ljudi koji vode Mojkovac da ta sredina bude uređen turističko-poljoprivredni centar sa očuvanom životnom sredinom, valorizovanim prirodnim resursima, pozitvinom poslovnom klimom, kvalitetnom infrastrukturom, raznovrsnom ponudom obrazovnih, kulturnih i sportskih sadržaja koji zadovoljavaju potrebe građana.

"Preuzimanje i sprovođenje evropskih pravnih tekovina i vrijednosti kroz pristupne pregovore stvaramo pretpostavke za ostvarenje naše vizije", istako je predsjednik Opštine Mojkovac.

Kazao je da će poseban akcenat staviti na razvoj poljoprivrede i turizma, malog i srednjeg preduzetništva kao i unapređenje poslovnog ambijenta i zaštiti životne sredine.

"Neke projekte iz te oblasti već smo započeli: priča o formiranju Ski centra na Bjelasici konačno dobija svoj epilog. Kroz izgradnju 5,4 km puta u dvije faze, izradu glavnog projekta za Baznu stanicu, a do kraja godine i raspisivanje tendera za prvu žičaru", podsjetio je Mišnić.

On je najavio i povećanje Agrobudžeta za razvoj pojoprivrede i promociju domaćih proizvoda te izgradnju transfer stanice sa reciklažnim dvorištem i infrastrukturno opremanje Biznis Zone.

"Protekla godina je, po svim pokazateljima, bila najbolja turistička godina. U van sezoni je zabilježen porast broja turista za 35%, sve skupa u finasijskom smislu Crnoj Gori će donijeti cijelu jednu milijardu", kazala je generalna direktorica Direktorata za turistički razvoj i standard u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Olivera Brajović.

O podizanju nivo standard građana govorila je, načelnica Odjeljenja za ekonomske analize u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i šefica Radne grupe za Poglavlje 11, Kristina Lapčević.

"Proces pristupanja EU ima veliki uticaj na lokalnom nivou jer loklalni organi predstavljaju onaj nivo na kojem se taj uticaj najneposrednije osjeća. Implementacija obimnog i ambicioznog zakonodavstva u oblasti životne sredine predstavlja glavi zadatak lokalnih organa u smislu administrativnog kapaciteta i finasijskih sredstava potrebnih za postizanje standard EU u oblasti životne sredine, istakla je pomoćnica Generalnog sekretara za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Zajednici opština Crne Gore", Vanja Starovlah.

Nakon javne debate organizovan je posjeta Srednjoj mještovitoj školi “Vuksan Đukić” te obilazak rekonstruisanane sportske sale u toj školi.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније