Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

19. 02. 2018. 13:41 >> 13:48
4

PAŽIN SMATRA

Izmjenama zakona do pune nezavisnosti RTCG

Vlada Crne Gore želi da, kroz aktivno učešće Radio-televizije Crne Gore (RTCG), Agencije za elektronske medije (AEM), te šire javnosti, predloži parlamentu kvalitetnija zakonska rješenja koja će obezbijediti čvršće garancije pune nezavisnosti Javnog servisa, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore, Zoran Pažin.

 

On je danas predsjednike savjeta AEM-a i RTCG-a, Ranka Vujovića i Vladimira Pavićevića, te generalnu direktoricu RTCG Andrijanu Kadiju, i direktora AEM-a Abaza Džafića, upoznao sa osnovnim namjerama Vlade prilikom predlaganja izmjene Zakona o RTCG, što je Programom rada Vlade planirano za četvrti kvartal ove godine.

Pažin je, kako je saopšteno nakon sastanka, istakao da Vlada želi da, kroz aktivno učešće RTCG, AEM, kao i šire zainteresovane javnosti, i uz podršku najrelevantnijih međunarodnih adresa, predloži Skupštini kvalitetnija zakonska rješenja, koja će obezbijediti čvršće garancije pune nezavisnosti javnog servisa.

"Želimo snažan i kredibilan Javni servis, kojem se vjeruje i koji će profesionalno i objektivno izvještavati o pitanjima od javnog interesa. Takav Javni servis, koji je ključna koheziona snaga društva, a ne poligon za bilo čije političke, poslovne ili druge interesne uticaje, nasušna je potreba Crne Gore", naglasio je Pažin.

On je istakao da Vlada nema nikakvu zakonsku mogućnost da reaguje u odnosu na situaciju u RTCG, osim da iskoristi svoju ustavnu nadležnost i predloži Skupštini novo zakonsko rješenje koje će biti pouzdanija zaštita nezavisnosti javnog servisa.

"Moj poziv vama i široj stručnoj javnosti jeste – hajde da zajedno dođemo do boljih zakonskih rješenja, po najvišim međunarodnim standardima, i da osiguramo da RTCG bude mjesto istinske novinarske nezavisnosti i profesionalizma, lišeno bilo kakvih neprimjerenih uticaja", saopštio je Pažin predstavnicima RTCG-a i AEM-a.

Poručio je, navodi se u saopštenju Vlade, da bi trebalo razmisliti i o modelu u kojem bi izbor Savjeta RTCG bio izmješten iz Skupštine.

"Čelnici savjeta i menadžmenta RTCG i AEM pozdravili su opredjeljenje da izmjenama Zakona o RTCG pristupi kroz široki društveni dijalog i na bazi najviših međunarodnih standarda. U tom smislu, izrazili su spremnost da daju puni doprinos ovom značajanom procesu", saopšteno je nakon sastanka.

Pažin je izrazio očekivanje da će Savjet RTCG ubrzo dati saglasnost na tekst Ugovora o pružanju javnih radiodifuznih usluga 2018-2020, nakon što je radni tim Vlade prihvatio svih osam amandmana koji su predloženi od strane RTCG.

Vlada, poručio je, podržava stavove radnog tima i spremna je da i zvanično potvrdi tekst Ugovora sa svim izmjenama do sada predloženim od strane javnog servisa.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније