Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

19. 02. 2018. 11:11 >> 11:14
6

CGO TRAŽI

Marković da razriješi Pejovića svih funkcija

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je od premijera Duška Markovića da Aleksandra Andriju Pejovića, po hitnom postupku, razriješi svih funkcija.

Ranije danas Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) donijela je Odluku da je Pejović, kao javni funkcioner, prekršio član 7 Zakona o sprječavanju korupcije.

"Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravlja odluku ASK-a u slučaju Aleksandra Andrije Pejovića, kojom je utvrđeno da je Pejović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, ali i Zakon o vanjskim poslovima, Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, međunarodne konvencije u oblasti borbe protiv korupcije i Ustav Crne Gore", saopštila je koordinatorka programa Demokratizacija i evropeizacija u CGO, Ana Nenezić.

Ona je saopštila da je odluka ASK-a bila "očekivana i jedina moguća zakonita".

"U skladu sa tim, CGO traži od predsjednika Vlade Duška Markovića da hitno pokrene proceduru razriješenja Pejovića sa svih funkcija, jer je ovim dokazano da je javni interes podredio privatnom, a da bi sebi pribavio materijalnu korist, uz punu svijesti što čini, čime se legitimisao kao nedostojan vršenja javnih funkcija. Takav funkcioner šteti državnom interesu u zemlji, ali i van zemlji, posebno imajući u vidu njegov portfolio. Takav funkcioner ne bi smio da se olako izvuče po već viđenom sistemu podnošenja ostavke, već mora biti razriješen kako bi se i sa najviše instance bila poslata poruka da postoji politička volja da se sistem mijenja i da se ne toleriše takvo podređivanje javnog interesa privatnom i ugrožavanje povjerenje građana u savjesno i odgovorno vršenje javne funkcije, kako je to i sama ASK navela", saopštila je Nenezić.

Ozbiljnost slučaju, kako je rekla, daje činjenica da je riječ o ministru koji je i glavni pregovarač za pristupanje EU.

"Odnosno treba da svojim radom i ponašanjem uvodi upravo najbolje evropske standarde i prakse a ne da prednjači u kršenju zakona i bude simbol svega onog sa čim treba da se izborimo u administraciji. Bilo kakav dalji angažman Pejovića u procesu pristupanja Crne Gore EU bi bio direktno izrugivanje prema obavezama koje EU postavlja pred nas", saopštila je Nenezić.

Kazala je da CGO posebno pozdravlja efikasnost u postupanju ASK-a i izražava nadu da će i u svim ostalim slučajevima kada je riječ o visokim funkcionerima njeno postupanje biti podjednako efikasno, na zakonu utemeljeno i neselektivno. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније