Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 02. 2018. 14:36 >> 14:45

PREDSTAVNICI VLADE U STRAZBURU

Jačanje integriteta od posebnog značaja za CG

Zakon o akademskom integritetu koji je u pripremi u našoj zemlji urediće otvorena pitanja u toj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. Predstavnici tog vladinog resora učestvovali su 15. i 16. februara na drugom plenarnom sastanku Platforme Savjeta Evrope o etici, transparentnosti i integritetu u obrazovanju (ETINED) u Strazburu.

Teme sastanka bile su: jačanje integriteta, borba protiv korupcije u obrazovanju i razvoj i promocija etičkog kodeksa.

Kako je saopšteno iz ministarstva, jačanje integriteta je od naročitog značaja za Crnu Goru s obzirom na to da se radi na pripremi Zakona o akademskom integritetu, te će iskustva razvijenih zemalja zasigurno biti od velike koristi Crnoj Gori.

"Ovim zakonom urediće se otvorena pitanja u toj oblasti i uticati na očuvanje akademskog integriteta na način što će biti preciznije i jasnije propisane odredbe kako u vezi sa plagiranjem, tako i mnogim važnim elementima u dijelu primjene etičkog kodeksa akademske zajednice", navodi se u saopštenju. 

Kao jedan od posebno važnih aspekata akademskog integriteta, kako je saopšteno na sastanku u Strazburu istaknuta je uloga tijela za osiguranje kvaliteta.

"To je još jedna od pozitivnih strana našeg obrazovnog sistema, s obzirom na to da će ubrzo početi sa radom i Agencija za kontrolu i obezbijeđenje kvaliteta visokog obrazovnja", ističu iz ministarstva. 

Sastanku u Strazburu prisustvovale su direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović i načelnica Direkcije za visoko obrazovanje Biljana Mišović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније