Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 02. 2018. 10:34   >>  10:31 2

KAO SLJEDEĆA ZEMLJA

CG da usvoji Zakon o građanskom partnerstvu

Građansko partnerstvo važno je uvesti u pravni okvir kao što su to uradile Slovenija i Hrvatska, a Crna Gora bi trebalo da bude sljedeća država koja će usvojiti zakon kojim je to pitanje regulisano. U toj ocijeni su saglasni učesnici kampanje u okviru projekta Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori.

Nikšićanka Aleksandra Minić smatra da svi treba da imaju ista prava i da sve što ima veze sa ljubavlju treba da bude legalno.

"Smatram da i građansko partnertvo treba dovesti u pravni okvir. Poručujem svim bitnim ljudima koji mogu uticati na ovo, političarima i ljudima koji se nalaze na bitnim funkcijama u državnim ustanovama da glasaju za ljubav i da građansko partnerstvo uđe u pravni okvir baš kao što je u mnogim državama. Nadamo se da će Crna Gora biti sledeća", kazala je Minić.

Aktivista za ljudska prava LGBT osoba, Danijel Kalezić, ocijenio je da usvajanje Zakona o građanskom partnerstvu nije bitno samo za LGBT osobe, već i za osobe različuitog pola koje ne žele da žive u vanbračnoj zajednici i da uđu u brak kao takav.

"Samim tim što ne žele, u ovom trenutku, nemaju mnoga prava koja imaju osobe čije zajednice jesu pravno prepoznate. Vjerujem da su svi poslanici i sve poslanice od naroda birani da čine najbolje što znaju i umiju i da podržavaju zakone i nove inicijative koje će dovesti do toga da svima nama bude bolje", naveo je Kalezić.

U skladu sa tim, kako je rekao, on vjeruje da će poslanici kada Zakon o građanskom partnerstvu bude na dnevnom redu crnogorskog parlamenta glasati sa "da", i da će taj akt bit usvojen.

Studentkinja Psihologije, Nina Subačev, smatra da bi donošenjem Zakona o građanskom partnerstvu država prestala "da kaska" za ostatkom svijeta, ali i pružila ljudima mnoge mogućnosti.


"Više treba da se vodi računa o dobrobiti građana.Treba da budemo prioritet u onome što se odlučuje u Skupštini i drugim organima vlasti", kazala je Subačev.

Kampanja je započeta u okviru projekta "Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori" koji su realizovale nevladine organizacije Juventas, Kvir Montenegro i Institut za pravne studije, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније