Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 02. 2018. 20:50   >>  20:48

ZA 2018.

Vlada usvojila Program rada

Vlada je, na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković donijela Program rada za 2018. godinu.

Vlada će, kako je saopšteno iz Službe za odnose s javnošću, tokom ove godine nastaviti sa realizacijom programskih zadataka koji su postavljeni na početku njenog mandata.

U oblasti ekonomske politike nastaviće se sa realizacijom mjera za jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, posebno konsolidaciju javnih finansija i povećanje stabilnosti finansijskog sektora, na rješavanje strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanje ključnih prepreka za unapređenje konkurentnosti zemlje i povećanje potencijalnog privrednog rasta na srednji i dugi rok.

Projektovani investicioni ciklus i realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata povećaće potencijal za rast ekonomije, prije svega u oblastima putne infrastrukture, energetike, turizma i poljoprivrede, uz multiplikativni efekat na sve ekonomske sektore. Ovakva dinamika će dovesti do rasta zaposlenosti i otvaranje novih mogućnosti za ubrzanje ekonomskog rasta.

Reforma javne uprave se u Programu tretira kao jedno od strateški važnih područja, a modernizacija javne uprave i pružanje brzih i pouzdanih javnih usluga nužni su sastavni djelovi podsticajne preduzetničke okoline i pretpostavka osiguranja boljeg životnog standarda svih građana.

U okviru vanjskih prioriteta Vlada će, kako je saopšteno, posebno biti posvećena aktivnostima na sprovođenju bezbjednosne politike u skladu sa standardima NATO i ispunjavanju svih obaveza iz pregovora za članstvo u EU, uz razvijanje bilateralne i multilateralne saradnje, jačanje regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedskih odnosa.

Planiran je nastavak reformi u oblasti pravosuđa, jačanje administrativnih kapaciteta u svim oblastima Vladinih politika, s posebnim osvrtom na jačanje kapaciteta u okviru institucija koje su nadležne za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takođe, Programom su jasno definisani zadaci i projekti u oblasti, zdavstva, socijalnne politike, tržišta rada, obrazovanja, nauke i sporta.

Programom rada Vlade za 2018. godinu su obuhvaćena 23 prioritetna razvojna projekta i 247 obaveza iz tematskog i normativnog dijela.

Donijeta je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz Instrumenta predpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II program). Stupanjem Uredbe na snagu ispunjava se poslednji uslov za raspisivanje javnih poziva, kojima će u 2018. godini crnogorskim poljoprivrednicima biti stavljeno na raspolaganje 10 miliona eura.

Programom rada Vlade za ovu godinu obuhvaćena su 23 prioritetna razvojna projekta i 247 obaveza iz tematskog i normativnog dijela.

Vlada je danas usvojila i Srednjoročni program rada za period do 2020. i utvrdila Nacrt programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) od ove do 2020.

Usvojene su odluke o obrazovanju radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU za oblast pravne tekovine koja se odnosi na pregovaračka poglavlja 14 i 21 - saobraćajna politika i trans-evropske mreže. 

“Odlukama se utvrđuje izmjena personalnog sastava radnih grupa, kako bi se na sveobuhvatniji i kvalitetniji način odgovorilo aktuelnim izazovima pregovaračkog procesa, koji je sada u poodmakloj, mnogo zahtjevnijoj fazi”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Godišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije izvršenja krivičnih sankcija u prošloj godini. 

“Tim povodom konstatovano je da je postignut visok stepen realizacije predviđenih mjera usmjerenih ka unaprijeđenje poštovanja ljudskih prava osoba lišenih slobode, poboljšanju zdravstvene zaštite, tretmana zatvorenika i njihove radne okupacije. Između ostalog, ostvarena je uspješna primjena alternativnih sankcija, a stvoreni su i uslovi za izvrsenje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje kao alternativnog načina izvršavanja zatvorske kazne”, saopštili su iz Vlade.

Usvojen je Godišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije izvršenja krivičnih sankcija (2017-2021) u 2017. godini.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji Odluke Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO u odnosu na upis "Venecijanskih utvrđenja od XVI do XVII vijeka" na UNESCO Listu svjetske baštine.

Tim povodom Vlada je zadužila Ministarstvo kulture da nastavi sa realizacijom tog transnacionalnog projekta koji su pokrenule Italija, Crna Gora i Hrvatska, a kojim je obuhvaćena i Kotorska tvrđava.

Usvojena je i Inicijativa za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, čime su stvorene planske pretpostavke za transformaciju postojećeg Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Vlada je za generalnu inspektorku Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovala Goranku Serhatlić, koja je i do sada obavljala tu dužnost.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније