Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 02. 2018. 14:19   >>  14:18

NIKOLIĆ I GALIP

Razgovarali o izučavanju turskog jezika na UCG

Izučavanje i bolje poznavanje turskog jezika na Univerzitetu Crne Gore doprinijelo bi naučno-istraživačkom radu u društveno-humanističkim naukama, zajednička je ocjena rektora Danila Nikolića i ambasadora Turske u Podgorici, Serhata Galipa.

 

Nikolić i Galip razgovarali su danas o mogućnostima za unapređenje postojeće i uspostavljanje nove saradnje sa visokoškolskim ustanovama u Turskoj.

"Posebna pažnja na sastanku posvećena je izučavanju turskog jezika na Univerzitetu Crne Gore. U tom kontekstu, na sastanku je saopšteno da bi izučavanje i bolje poznavanje turskog jezika doprinijelo naučnoistraživačkom radu u društveno-humanističkim naukama. Posebno, ako se ima u vidu da Crna Gora i Turska dijele zajedničku kulturu i istoriju i da postoji veliki broj dokumenata u turskim državnim arhivima koji nijesu prevedeni na naš jezik", saopšteno je iz UCG nakon sastanka.

Bilo je riječi i o mogućnostima za uspostavljanje bliže saradnje sa turskim univerzitetima.

"Univerzitet Crne Gore, osim bilateralne saradnje, sa turskim univerzitetima sarađuje i kroz program Evropske unije Erasmus plus i program razmjene studenata i osoblja Mevlana, koji finansira Vlada Turske. Član je i Balkanske univerzitetske asocijacije, čiji je osnivač Univerzitet u Trakiji, sa kojim Univerzitet Crne Gore sarađuje kroz Mevlana program. Nikolić je ukazao da se univerzitetska i saradnja dvije zemlje može, osim u oblasti društveno-humanističkih nauka, dalje razvijati i u oblasti tehničko-tehnoloških nauka i umjetnosti", navodi se u saopštenju.

Galip je, kako je saopšteno, kazao da će turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju u Crnoj Gori (TIKA) nastaviti da finansira izgradnju Fakulteta dramskih umjetnosti u okviru Univerzitetskog kompleksa – Akademija umjetnosti na Cetinju.

On je pozvao Univerzitet Crne Gore da naredne godine prijavi projekte koje bi mogla da finansira TIKA.

Sastanku su, osim rektora Nikolića i ambasadora Galipa, prisustvovali i prorektorica Univerziteta Crne Gore prof. dr Đurđica Perović i v.d. direktora turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ Can Güray.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније