Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 02. 2018. 11:55   >>  12:41 2

JOKSIMOVIĆ POZIVA

Škrelja da podnese ostavku

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) Crne Gore, Građanska akcija Budve, više nezavisnih odbornika i NVO sektora zatražili su hitnu ostavku predsjednika Administrativnog odbora Ljuiđa Škrelje zbog, kako su saopštili, "njegovih stavova da odluke sudova ne interesuju i ne obavezuju odbor i Skupštinu Crne Gore" u vezi sa razrješenjem Nikole Vukčevića i Gorana Đurovića s pozicije članova Savjeta RTCG.

 

Predsjednik PIR-a, Momo Joksimović, saopštio je da u svim zemljama razvijene demokratije, a posebno onima koje su na putu ka EU, parlament, kao zakonodavni organ vlasti ima specifičnu ulogu u odnosu na sudsku i izvršnu vlast.

"Ove tri grane vlasti su nezavisne, samostalne i jedna drugu kontrolišu. Izjave Ljuiđa Škrelje, da sudovi nijesu nadležni da odlučuju u ovim pojedinačnim pravnim aktima koje donose Admninistrativni odbor i Skupština Crne Gore, pokazuju namjerno i stvarno neznanje i nepoznavanje funkcionisanja pravnog sistema, što u svakom slučaju zabrinjava javnost Crne Gore", saopštio je Joksimović.

On smatra da nije slučajno da je odluka sudije Osnovnog suda u Nikšiću istovjetna sa odlukom Osnovnog suda u Podgorici povodom slučaja Nikole Vukčevića i Gorana Đurovića, a kojima se nalaže hitan povratak u Savjet RTCG do okončanja parničnog postupka.

"Nije slučajno ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, u emisiji iz 'Iz pravog ugla' decidno izjavio: 'Odluke suda se moraju poštovati', i taj stav je ponovio više puta. Svakome pravniku i poznavaocu evropske prakse je znano da Odluka u smislu člana 6, stav 1 Konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama mora biti detaljno obrazložena, mora sadržati razloge kako bi se omogućilo osporavanje te odluke ulaganjem pravnog lijeka", saopštio je Joksimović.

On podsjeća crnogorsku javnost da istaknuti profesor sa beogradskog univerziteta i predsjednika Agencije za antikorupciju Srbije, prof, dr Čedomira Čupića, "stoji izričit stav da u slučajevima Nikole Vukčevića i Gorana Đurovića, članova Savjeta RTCG nema elementa konflikta inmteresa, između ostalog što se ne radiu o licima koja obavljaju funkcionerske poslove".

"Predsjedništvo Partije PIR, predstavnici NVO, a posebno stručnjaci pravne nauke, prof. dr Kosara Đokić i prof. dr Mile Milinović, takođe stoje na stanovištu da u ovim konkretnim slučajevima nema ni govora o konfliktu interesa i voljni su besplatno braniti Vukčevića i Đurovića", istakao je Joksimović.

On smatra da se takvim stavovima Škrelje, kao predsjednika Administrativnog odbora, o nepoštovanju odluka sudova, nanosi ogromna šteta Crnoj Gori u pregovorima u pregovaračkim poglavlojima 23 i 24.

"Kao da se vlasti ne žuri ulazak u EU, kako bi i dalje mogli da pljačkaju ovaj ionako pokradeni narod. Očito je i to da režim želi preko Škrelje i Administrativnog odbora, tako i preko krnje Skupštine Crne Gore, da u Savjet RTCG umjesto odgovornih, savjesnih i profesionalnih ljudi, postavi svoje poltrone i poslušne rukovodioce", zaključio je Joksimović.

Podsjećamo, ranije danas Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je da je Đurovićev advokat Osnovnom sudu u Podgorici podnio predlog za novčano kažnjavanje odgovornog lica u Skupštini i Skupštine kao organa zbog neizvršavanja odluke suda i zatražio najviše kazne.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније