Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

15. 02. 2018. 11:31 >> 11:30
15

OVE GODINE

Bošković: Za odbranu više od 53 miliona eura

Crna Gora će ove godine za odbranu izdvojiti 1,7 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je više od 53 miliona eura, kazao je resorni ministar Predrag Bošković.


Bošković je u Briselu učestvovao na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO, sa kojeg je poručeno da se očekuje da do 2024. najmanje 15 saveznica potroše dva odsto ili više BDP na odbranu.

Na pitanje koliko će Ministarstvo odbrane izdvojiti za troškove odbrane od planiranih dva odsto, Bošković je kazao da Crna Gora zadnjih pet šest godina konstatno povećava izdvajanja za odbranu i mnogo prije članstva u NATO jer je to potrebno.

On je rekao da će Crna Gora ove godine izdvojiti 1,7 odsto svog BDP-a za odbranu, što je više od 53 miliona eura. 

"Nastavićemo tako da bi smo 2024. dostigli nivo od dva odsto što je dogovoreno na Samitu u Velsu. Time pokazujemo da smo kredibilan partnet", kazao je Bošković.

Upitan da li će Crna Gora učestvovati u novoj misiji obuke u Iraku koja je najavljena na sastanku, Bošković je odgovorio da su to odluke koje ne zavise samo od Ministarstva odbrane, već i od Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Bošković je rekao da je fokus na misiji u Avganistanu i da će Crna Gora prvi put biti na Kosovu.

On je podsjetio da Crna Gora učestvuje u još tri misije, ne pod pokriviteljstvom NATO nego Evropske unije i UN - Somalija, Mali Zapadna Sahara. 

"Shodno potrebama Crne Gore za boljim kapacitetama Vojske popunićeno određene komandne strukture u NATO i iskazati interesovanje za dio zajedničke saradnje sa nekim od naših najbližih partnera kao što su Slovenija i Hravtska da budemo u njihovom sastavu u nekom od djelova prije svega prisustva na istočnom dijelu", rekao je Bošković.

On je ocijenio da je od interesa za Vojsku da bude obučena da ciljeve koje su postavljeni sa NATO ispuni u najkraćem roku.

Bošković je rekao da je na ministarskom sastanku usaglašeno nekoliko važnih poruka koje će ići za julski Samit NATO šefova i Vlada.

On je rekao da je na sastanku još jednom ojačana pozicija NATO kao globalnog obezbjeđivača mira u svijetu.

"Ono što je najvažnije iskazano je jedinstvo u glavnim odlukama da se podrže istok i jug kad dva trenutno najnestabilnija dijela Alijanse. To je ono što obezjeđuje jedinstvo saveza i što će omogućiti da Evropa još dugo bude bezbjedna i stabilna“, kazao je Bošković.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније