Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

15. 02. 2018. 07:49 >> 08:00
34

AMFILOHIJE POZIVA

Prestati s progonom sveštenika

Osporavanje pravnog statusa Pravoslavne crkve kroz navodne "argumente" da nije registrovana po Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica od 1977. i upućivanje crkve koja vjekovima postoji u Crnoj Gori na nekakvu "registraciju", koja nije propisana zakonom, ne predstavlja ništa drugo nego produžetak ideološke borbe protiv crkve, ocijenio je juče u izjavi za Dan mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije.

 

"Obaveza registracije ne postoji po zakonu te niko, pa ni crkva, nije dužna da postupa i čini radnje koje zakonom nijesu propisane", kazao je on.

Ističe da brojna važeća rješenja, odluke i pravosnažne sudske presude utvrđuju i potvrđuju da Mitropolija i sve eparhije SPC u Crnoj Gori

Amfilohije je komentarišući novi Zakon o strancima, koji je juče usvojen, a prema kojem će sveštenici iz Srbije i Bosne i Hercegovine morati da polažu crnogorski jezik i prilažu potvrdu o registraciji vjerske organizacije za koju rade, da bi dobili privremeni boravak, podsjetio predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da mu je dok je bio ministar unutrašnjih poslova poslao dopis u kojem ga je upoznao da hrišćanska crkva postoji na ovim prostorima od četvrtog vijeka.

Mitropolit je, kako kaže, tada u dopisu Brajoviću naveo da je tom prilikom potvrdio i prijavio kontinuirano postojanje Pravoslavne crkve u današnjoj Crnoj Gori od četvrtog vijeka po Hristu,”prvo pod imenom Episkopije Dioklijske, Risanske, Skadarske i Rascijske, u vremenu jedinstava Crkve Istoka i Zapada”.

Mitropolit traži da se prestane sa progonom iz Crne Gore pravoslavnih sveštenika, monaha i vjerskih službenika koji su strani državljani.

“Još jednom i iznova pozivamo MUP Crne Gore da prekine sa progonom i izgonom više sveštenika i monaha, koji nemaju crnogorsko državljanstvo. Uporno se prenebregava činjenica da je riječ o ljudima koji nikada nijesu imali problem sa zakonom i koji su lojalni građani Crne Gore. I ovaj problem je vještački izazvan jer su svim sveštenicima i monasima bez crnogorskog državljanstva godinama unazad redovno odobravani privremeni boravci upravo po propisima koji su i danas na snazi”, kaže on.

 

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније