Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

14. 02. 2018. 15:50   >>  15:48 1

POTPISAN SPORAZUM

"Oracle" će obučavati nastavnike u CG

Ministar prosvjete Damir Šehović i generalni direktor kompanije "Oracle" Vladimir Knežević potpisali su danas ugovor kojim je predviđena obuka 300 nastavnika crnogorskih škola u programiranju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, ugovorom je predviđena i podrška obuci za tri hiljade učenika u pripremi za uspješne IT karijeru.

Iz tog resora su objasnili da će saradnja omogućiti nastavnicima da pohađaju kurseve u naredne tri godine.

"Kroz njih će proći 300 nastavnika, koji će se obučavati u Java Foundations, Java Programming, Java Fundamentals, Database Foundations i Database Design and Programming with SQL", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će stečeno znanje prenositi đacima, čime će njihovo obrazovanje u oblasti IT tehnologija biti značajno unaprijeđeno.

Oracle Akademija će obezbijediti i platformu i alate pomoću kojih će obučeni nastavnici edukovati učenike.

Šehović je rekao da obrazovanje ne treba da poklekne pred digitalizacijom, već da joj se prilagodi.

"Danas je dostupan sadržaj o svemu što možemo da zamislimo i to na tehnički savršen način. Sa takvim sadržajem obrazovni sistem mora se takmičiti i naša procjena je da obrazovanje, ako želi da zadrži poziciju među tolikim mogućnostima koje se djeci nude na svakoj strani, mora dolaziti u formi koja je prihvatljiva današnjim generacijama", naveo je Šehović.

To, kako je objasnio, znači prihvatanje digitalizacije u obrazovni sistem, ali na način da se uzme najbolje od nje, i djeci ponudi edukativni sadržaj na jedan novi način.

Šehović je kazao da je prošle godine Oracle Akademija podržala 3,5 miliona đaka i studenata u blizu 12 hiljada ustanova u 120 država i da je sada na redu Crna Gora.

"U naredne tri godine zajedno ćemo dakle unapređivati obrazovanje u oblasti računarske nauke u Crnoj Gori i pomoći učenicima i profesorima da prvo usvoje znanja koja će im pomoći u nastavi, ali i uspostave temelje za dalja IT znanja", istakao je Šehović.

Knežević je rekao da je Oracle Akademija jedna od ključnih investicija te kompanije u zajedničku budućnost.

"Veliko nam je zadovoljstvo što sarađujemo sa Ministarstvom prosvjete i što ćemo kroz našu saradnju približiti informacione tehnologije đacima širom Crne Gore", kazao je Knežević.

U okviru trajanja saradnje, prema njegovim riječima, obučeni đaci će biti ohrabreni da dostignu i Oracle Junior sertifikat u oblasti Oracle baza podataka i osnova programiranja u Javi.

Direktor Oracle akademije za Evropu, Srednji istok i Aziju Džejn Ričardson kazala je da je Oracle Akademija sa zadovoljstvom potpisala ovaj ugovor sa Ministarstvom prosvjete.

Kako je navela, ova saradnja će omogućiti Oracle Akademiji da obuči 300 nastavnika iz 90 škola u naredne tri godine.

"Nastavni planovi Oracle Akademije u oblasti Java programiranja i dizajniranja baza podataka, koji su usklađeni sa programom obuke nastavnika, mogu obezbijediti resurse i vještine da nastavnici iz Crne Gore ovo znanje prenesu u svoje učionice i stignu do tri hiljade đaka širom zemlje", istakla je Ričardson.

Iz Ministarstva su kazali da će učenici steći praktična iskustva sa najnovijim tehnologijama, koje im pomažu da se pripreme za studije i za uspješne karijere u digitalnoj eri.

"Misija Oracle Akademije je da unaprijedi obrazovanje u oblasti računarskih nauka i podstakne razvoj znanja, inovacija, vještina i raznolikosti u tehnološkim oblastima", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније