Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 02. 2018. 16:00   >>  16:46 4

FONDACIJA ZA SLOBODU

Vlahoviću nagrada "Ramon Trias Fargas"

Fondacija za slobodu i demokratiju dodijelila je crnogrskom diplomati Miodragu Vlahoviću visoku nagradu "Ramon Trias Fargas".

 

Vlahović je bio ministar vanjskih poslova u maju 2006. kada su građani Crne Gore odlučili na referendumu da napušte uniju sa Srbijom.

Stoga je on, kako se navodi u obrazloženju jedan od glavnih pregovrača jedne od posljednjih "nezavisnosti" koja se dogodila u Evropi, definišući ciljeve vanjske politike Crne Gore i vodeći našu zemlju ka priznanju u UN, i ulasku u NATO.

U izjavi za naš Portal Vlahović ističe da nagrada pripada svim liberalima crnogorskim, koji su bili za slobodu i za Crnu Goru kad je bilo najteže, a da je posvećuje sjećanju na velikog čovjeka, narodnog heroja Komnena Cerovića, kome, kako je kazao, svi dugujemo veliko poštovanje.

Vlahović je bio ambasador Crne Gore u SAD, Kanadi, Islandu, a sada je ambasador u Vatikanu.

Fondacija za slobodu i demokratiju je željela da nagradom iskaže poštovanje prema njegovoj karijeri, kao jednom od liberalnih političara Balkana, zbog njegove odbrane demokratije, liberalnih vrijednosti i evropeizma. 

Od 1996. Fondacija za slobodu i demokratiju godišnje nagrađuje "Ramon Trias Fargas" nagradom istaknute ljude na polju politike, nastave ili intelektualnog svijeta.

Među posljednjim dobitnicima su Simon Veil, Dejvid Stil, Pet Koks, Sesilija Malmströom, Bronislaw Geremek i drugi.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније