Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 02. 2018. 13:06   >>  13:11 1

IA TRAŽI

Savjet da kontroliše postupanja ASK

Institut alternativa (IA), juče je Savjetu Agencije podnio inicijativu za kontrolu postupanja Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) u dijelu kontrole imovinskih kartona.

Iz IA navode da ne postoji mogućnost da se javnost uvjeri da Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) kontroliše vjerodostojnost prijavljene imovine javnih funkcionera, pa su, kaki kazali, zato zatražili od nadzornog tijela Agencije da prekontroliše njen rad u toj  važnoj oblasti. 

"Institut alternativa je tražio izvještaje, zapisnike ili službene zabilješke o sprovedenoj kontroli imovinskih kontrola za šest javnih funkcionera. Međutim, Agencija je odbila pristup ovim informacijama uz obrazloženje da su izvještaji o prihodima i imovini objavljeni na njenoj internet stranici, a da se podaci o utvrđenom kršenju zakona takođe objavljuju", kazala je istraživačica javnih politika, Ana Đurnić.

Iz IA navode da ASK tvrdi da postupak provjere potpunosti i tačnosti podataka iz izvještaja o prihodima i imovini, nije dostupan za javnost.

"Međutim, mi nismo tražili uvid u imovinske kartone niti u postupak i nismo tražili odluku kojom se utvrđuje kršenje zakona. Tražili smo dokument kojim se postupak zaključuje – izvještaj o sprovedenoj kontroli, koji treba da služi kao dokaz da je kontrola uopšte sprovedena, bez obzira na njen ishod", kazali su iz IA.

Đurnić napominja da postupak, ako se vodi, mora se formalno zaključiti – zapisnikom, izvještajem, službenom zabilješkom ili u nekom drugom formom pisanog traga o tome da je postupak vođen. U suprotnom, dodaje, nema dokaza o radu Agencije u ovoj važnoj oblasti njenih nadležnosti.

"Tom logikom – objavljivanjem isključivo odluka za javne funkcionere za koje je utvrđeno da su kršili Zakon, Agencija za svakog drugog funkcionera može reći da je postupak vođen i da nisu utvrđene nepravilnosti, ali da ne može objaviti dokaz o tome. Na taj način, Agencija može zaštiti apsolutno svakog javnog funkcionera, a javnost nikada neće saznati da li je on stvarno kršio zakon ili nije i da li je postupak uopšte sproveden", navodi se u saopštenju.

Iz navedenih razloga, dodaju iz IA, juče su Savjetu Agencije podnijeli Inicijativu za kontrolu postupanja Agencije za sprječavanje korupcije u dijelu kontrole imovinskih kartona.

"Inicijativom smo tražili od članova Savjeta da ispitaju na koji način Agencija, odnosno njeni službenici koji sprovode kontrolu imovinskih kartona, zaključuju postupak i da li postoji dokument koji može poslužiti kao dokaz da je kontrola sprovedena, a kojem javnost može pristupiti", kazala je Đurnić.

Istina je, kažu da Zakon o sprječavanju korupcije propisuje da postupak provjere podataka iz Izvještaja o prihodima i imovini nije dostupan za javnost a istina je, dodaju i da Zakon propisuje da se u odluci kojom se utvrđuje da javni funkcioner nije povrijedio odredbe ovog zakona ne objavljuje njegovo ime i prezime i funkcija bez saglasnosti javnog funkcionera na koga se odluka odnosi.

"Međutim, mora postojati pisani trag o sprovedenoj kontroli, makar u formi službene zabilješke, koji se može i mora objaviti i služiti kao dokaz da je postupak sproveden. U suprotnom, Agencija traži od nas da joj vjerujemo na riječ, a dosadašnjim radom nije zaslužila takvu vrstu povjerenja", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније