Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

11. 02. 2018. 13:11 >> 13:10

ORGANSKO BRAŠNO

Beranska vodenica melje žito i pravi struju

Na Dapsićkoj rijeci pokraj Berana nekada je bilo sedamnaest vodenica. Danas je obnovljena samo jedna. Poljoprivrednik Radomir Cimbaljević na temelju stare potočare izgradio je vodenicu u kojoj melje žito sa svojih njiva, a od nedavno, snagu vode iskoristio je i za proizvodnju struje.

"Turbina je snage deset kilovata i sve je uradio komšija Delević. Protočna hidrocentrala proizvede šest kilovata električne energije na sat i tako podmirujem potrebe vodenice", rekao je Cimbaljević za Radio Crne Gore.

Na imanju se proizvodi organsko brašno. Prošle godine obrađeno je šest hektara zemlje i bio je posijan kukuruz, ječam, raž, ovas i heljda. Ove godine obradiće se još dva hektara zemlje.

"Potražnja za domaćim brašnom se povećava, a povećava se i broj mještana koji siju žito i melju u mojoj vodenici. Kada je rodna godina proizvede se od petnaest do dvadeset tona žita. Što se tiče plasmana žita i da ga je više ne bi ostalo ni zrno", kazao je Cimbaljević.

Onić planira da izgradi, ove godine, još jedan mlin. Stara vodenica, mala hidrocentrala interesantna je i turistima. Ljeti, kako je istakao, navrate turisti, a bilo ih je iz Engleske, Poljske..


Gojko Jovanović, Radio Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније