Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 02. 2018. 17:27   >>  17:36 2

KCCG ZA PORTAL

Nasilje nećemo zaustaviti osuđujući druge

Funkcionisanje naše ustanove jasno je definisano u svim segmentima, pa samim tim i u slučajevima kada ljekari osnovano posumnjaju da je nad osobom koja je zatražila medicinsku pomoć, bilo da je u pitanju dijete ili odrasla osoba, učinjeno nasilje, navodi Služba za odnose sa javnošću Kliničkog centra Crne Gore, na pitanje Portala RTCG da objasne protokol u slučajevima kada prime pacijenta sa fizičkim ozljedama.

Inače, Komisija za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga KCCG zaključila je da su, u januaru ove godine, prilikom prijema i tretmana petnaestomjesečnog dječaka P.J. preduzete sve radnje, kao i da se iz kliničke slike nije moglo zaključiti da ima elemenata nasilja.

Iz KCCG kažu da laička javnost i određene NVO često iznose neopravdane i bez čvrstih dokaza optužbe na rad njihovog osoblja.

"Ovakav odnos prema našoj ustanovi najviše šteti upravo građanima Crne Gore. Najnoviji slučaj je upravo tragična smrt dječaka P.J. Ponovićemo još jednom da nema uspješnog liječenja bez povjerenja između pacijenta i zdravstvenih radnika", navode iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

Portalu je pojašnjeno da kada dijete, ili odrasla osoba zatraži medicinsku pomoć, ljekari svu pažnju usmjeravaju na zdravstveno stanje povrijeđene osobe. Ukoliko ljekar posumnja da je nad njom izvršeno nasilje, odmah obavještava policiju, sa kojom, kako kažu, ta ustanova ima odličnu saradnju.

"Policija, zatim, po dobijenom pozivu dolazi u KCCG i uzima izjave od pacijenta i lica koja su u pratnji pacijenta i sprovodi dalje istražne radnje. Dakle, nakon uzetih izjava u zavisnosti od prikupljenih informacija policija sprovodi dalje aktivnosti iz svoje naležnosti, a ljekari zbrinjavaju pacijenta, što znači da na osnovu dijagnostičkih procedura i konsultativnih pregleda donose odluku da li je neophodno bolničko ili dalje kućno liječenje", kažu iz KCCG.

Navode i da se ne može tumačiti da je svaka povreda zadobijena u nasilju, naročito ako roditelji maloljetne djece ili sami pacijent, kada se radi o adultnoj populaciji, negiraju nasilje.

"Postoje povrede za koje se na osnovu kliničke slike pacijenta ne može sumnjati da su zadobijene u nasilju", kažu u toj instituciji.

KCCG napominje da su u medijima iznesene izjave pojedinih subjekata kao i vrlo neprimjereni komentari građana na portalima, vezano za zbrinjavanje P.J. izazvale negodovanje roditelja, naročito onih koji su imali prilke da svoju djecu dovode u Klinički zbog zadobijenih povreda, najčešće pri padu djeteta.

"Oni su sada zabrinuti i pitaju nas da li će svaki put kada sa djetetom dođu u bolnicu biti prijavljeni policiji za navodno zlostavljanje", upozoravaju iz bolnice za Portal RTCG.

"Nasilje i zlostavljanje zahtijeva multidisciplinaran pristup i jedino se može zaustaviti, ili spriječiti zajedničkim djelovanjem nadležnih državnih institucija uz punu podršku njenih građana. Ukoliko primijetimo zlostavljanje i nasilničko ponašanje svi smo dužni da isto prijavimo policiji", saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću KCCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније